Stora pengar för Samsung

Apple-patent underkänns

Patentmyndigheten i USA underkänner mönsterskydd för Iphone – ett viktigt patent i konflikten mellan Apple och Samsung.

Publicerad Uppdaterad

Patentstiderna mellan de båda giganterna på smartphonemarknaden har pågått i flera år. Det har länge sett mörkt ut för Samsung – som så sent som i förra veckan blev nekade prövningstillstånd i en högre instans. Fallet har nu tagit en oväntad vändning när patentmyndigheten US Patent Office valt att underkänna ett mönsterskydd – ”Design patent” – med nr D618677 som Apple lät registrera i november 2008. Myndighetens invändningar handlar både om innehållet i patentet och datumet för när det skulle ha trätt i kraft.

Apple har hävdat att patentet ska gälla redan från 2007 eftersom det bygger på tidigare patent som registrerades vid den tidpunkten. Dessa patent innehåller dock inte själva designen och därför gäller inte det tidigare datumet, enligt myndighetens beslut. 

När det gäller själva designen så anser myndigheten att den inte var tillräckligt nyskapande eller unik vid registreringen. Man skriver att patentet faller på grund av ”obviousness” – en motsvarighet till avsaknad av verkshöjd i svensk immaterialrätt.

Beslutet från US Patent Office kan innebära att Samsung slipper betala de 548 miljoner dollar som de dömts att betala för intrång i Applepatentet.

Källa