Satsar på egna bolaget Lovefrom

Apples chefsdesigner Jony Ive lämnar företaget

Är det någon person som haft tillnärmelsevis lika stor inverkan på Apples produkter som grundaren Steve Jobs så är det designern Jony Ive. Men nu väljer Ive att lämna Apple.

Publicerad Uppdaterad

1997 inleddes arbetet med att vända Apple-skutan, efter att företaget haft det motigt i många år. Grundaren och den tidigare vd:n Steve Jobs satt åter vid rodret och styrde företaget med till synes tvärsäker hand mot succé efter succé. Imac, Ipod, Iphone. Resten är modern techhistoria och Apple är idag ett av världens högst värderade företag. Framgångarna tillskrivs oftast just Jobs genialitet, men finns det någon mer person som har haft ett finger med i spelet så är det designern Jony Ive, som ligger bakom designen av mängder av ikoniska Appleprodukter. Och nu väljer Ive att lämna företaget för att istället satsa på sitt egna bolag Loveform. Den första kunden blir… Apple. På så vis menar Jony Ive att han även fortsättningsvis kommer att vara inblandad i det som Apple gör. ”Förhoppningsvis i många, många år framöver” säger han själv i en kommentar. 

”Kan inte överskattas”

Apples vd Tim Cook säger i ett uttalande att Ives roll i Apples återuppståndelse inte kan överskattas. Hur stor Ives inblandning i Apples produkter egentligen blir framöver är förstås svårt att sia om. Men att inflytandet blir mindre än idag torde det sannolikt inte råda något tvivel om. Ive har dock på senare år förvisso varit huvudsakligen involverad i arbetet med det nya högkvarteret Apple Park, och det är möjligt att hans inflytande kring produktdesignen redan nu är minimalt. En intressant aspekt av det hela är att Apple väljer att inte ersätta Ive med någon ny chefsdesigner. Istället kommer industridesignchefen Evans Hankey och gränssnittschefen Alan Dye att ta ett gemensamt ansvar för de arbetsuppgifter som Ive haft, och man kommer att rapportera direkt till Apples operativa chef Jeff Williams. 

Källa