Måste betala fyra miljarder

Apples försök att överklaga Virnet X-dom misslyckades

Apple ligger sedan flera år tillbaka i fejd med patenthållaren Virnet X. Enligt en tidigare dom ska Apple betala Virnet X motsvarande fyra miljarder kronor för att man inkräktat på deras patent. Och den domen ligger fast, efter att Apples försök att överklaga inte vunnit något gehör.

Publicerad Uppdaterad

Det hela handlar om teknologi som Apple använder i sin mjukvara för videosamtal, Facetime. Enligt företaget Virnet X bygger mjukvaran på patent som tillhör dem, något som en domstol i Texas höll med om redan 2016, och som resulterade i en dom som innebär att Apple ska betala Virnet X ett skadestånd på motsvarande fyra miljarder kronor. Från början handlade det om cirka tre miljarder kronor, men kostnaden har växt i takt med att fajten dragit ut på tiden. Apple har sedan dess försökt överklaga domen, men har nu fått beskedet att man inte vinner något gehör för det önskemålet hos den federala appellationsdomstolen. 

Uttrycker besvikelse

Apple säger i ett uttalande att man är besvikna över beslutet, men planerar redan ett nytt överklagande. Virnet X har däremot inte yttrat sig om saken överhuvudtaget. Patentstriden är komplicerad och andra domstolar har hävdat att Virnet X-kraven är ogiltiga. Virnet X står dock i begrepp att överklaga de besluten. Apple och Virnet X har fajtats om diverse patent sedan 2010, något som gjort att Virnet X-aktien mer eller mindre åkt bergodalbana på börsen genom åren. 

Källa