https://www.mobil.se/nyheter/apples-oled-behov-kan-ge-uppsving-f-r-mini-led
564615
Lägger beslag på produktionskapaciteten

Apples OLED-behov kan ge uppsving för Mini LED

Uppgifterna om att Apple planerar fler enheter med OLED-skärmar ska enligt obekräftade uppgifter ha fått flera andra tillverkare att överväga Mini LED som ett alternativ. Detta då man befarar att Apples behov ska innebära att det inte kommer att finnas tillräcklig produktionskapacitet för OLED.

Det är mer eller mindre säkert att Apples behov av OLED-paneler till kommande Iphone-modeller kommer att bli enormt under 2018, åtminstone om uppgifterna om fler Iphone-modeller med OLED-skärmar som cirkulerat visar sig stämma. Och det innebär ett problem för många andra tillverkare, då Apples hunger efter skärmtypen riskerar att dränera världen på produktionskapacitet. Enligt uppgifter till Digitimes så ska flera kinesiska tillverkare därför se sig om efter ett alternativ av något slag. 

Kan bli Mini LED istället

Enligt uppgifterna så ska såväl Huawei som Oppo och Xiaomi överväga att satsa på Mini LED som alternativ skärmteknik. Mini LED är egentligen en variant av LCD-tekniken, men man använder mycket av tekniken från OLED för bakgrundsbelysningen vilket ger samma strömbesparingar och bättre svärta som för Oled. Det ska dock finnas en hel del hinder på vägen. Bland annat behöver man minska antalet Mini LED-chipp som behövs i en smartphone för att få ned produktionskostnaden för tekniken.