Spel för små barn

Apptips: Fruktträdgården

Ett brädspel för barn har blivit en app för barn. Funkar översättningen?

Publicerad Uppdaterad

Haba är ett tyskt företag som är känt för träleksaker och spel för småbarn. Spelen, där Fruktträdgården nog är det mest kända är rätt triviala som spel, fokusen ligger i stället på den taktila upplevelsen. I Fruktträdgården plockar du små frukter i trä från träd (i vissa utgåvor stående kartongträd) och lägger dem i små korgar, och det gäller att plocka alla frukter innan kråkan kommer och äter upp de som är kvar. Tilläggas kan att alla spelar och vinner eller förlorar på ett lag.

Upplevelsen av att spela med små frukter och korgar i trä låter sig naturligtvis inte föras över till mobilen, och delar av spelmekanismerna är också annorlunda. I stället för att slå tärning snurrar du på en snurra och det är ärligt talat svårt att avgöra om resultatet är riggat på förhand, men det spelar kanske heller ingen roll när det handlar mer om upplevelse än prestation.

Fokus i appen är den busiga kråkan, som ibland kastar övermogna frukter på skärmen som du måste torka bort, eller hittar på andra överraskningar, som bidrar till upplevelsen.

Som första mopbilspel för små barn funkar det utmärkt, även om det gärna hade kunnat finnas ännu fler detaljer att upptäcka i appen för den prislappen.