2017 års bästa

Årets bästa headset och högtalare

Vi avslutar vår årssammanfattning med favoriterna bland de headset och högtalare vi testat.

Publicerad Senast uppdaterad

Plantronics Voyager 8200

Många bluetooth-headset lägger allt krut på att ge en bra musikupplevelse, och så måste man ju kunna prata i telefon med dem också så man slänger på en mikrofon. Det låter inte särskilt bra för dem man pratar med eftersom micken sitter så långt ifrån örat, men man kan säga att man har funktionen.

Från Plantronics, som har ett rykte att försvara som tillverkare av headsets för just samtal för professionella användare, kan man vänta sig bättre, och får det också. Voyager 8200 är helt enkelt riktigt bra för telefonsamtal.

Inte för att de är dåliga på övriga punkter heller. Det finns headset med bättre musikåtergivning men ljudet i detta är behagligt och välbalanserat. Den djupaste basen är lite förstärkt vilket ger en inte helt naturlig stuns, men det är inte så att det stör.

Headsetet har digital brusreducering som dämpar särskilt lågfrekvent buller, medan till exempel dammsugarljud går igenom nästan odämpat. Det finns bättre brusreducering i headset, men det är en trevlig funktion bland många i detta headset.

I den tillhörande appen kan du få det att låta ännu bättre genom att slå på HD-voice, på bekostnad av den annars utmärkta batteritiden. Här finns mer användbart, som skydd mot plötsliga förändringar i ljudstyrka eller förlängd räckvidd mot dator. I appen kan du också hitta ditt headset om du förlagt det genom att sända en hög signal till det.

Namn: Plantronics Voyager 8200 UC
Plus: Talljudet, batteritiden, extrafunktioner
Pris: 3500 kr

Sony WH-1000XM2

Om det är just bra musikljud och bra bullerdämpning du är ute efter ska du definitivt prova Sony WH-1000XM2. Sony har branschens kanske bästa brusreducering i sin 1000X-serie, och med detta nya headset har man lagt till funktioner som att både bullerdämpningen och mängden omgivningsljud som släpps igenom automatiskt justeras beroende på om du sitter på kontor, är ute och går, eller sitter på flyget. Resultatet är att ljudet i flygkabinen reduceras till ett sus samtidigt som du inte har några problem att höra kaptenens utrop i högtalarna.

Vad gäller musikkvaliteten sätter bluetooth-standarden begränsningar i form av rätt blygsam överföringshastighet, men den lämnar öppet för bättre överföringstekniker från andra. Bland dessa finns bland andra AAC som Apple använder, APTX som de flesta nyare Androidmodeller stödjer, efterföljaren APTX HD och Sonys eget LDAC som med hjälp av högre datahastighet uppnår högre upplösning än någon av de andra teknikerna, och som från och med Android 8.0 Oreo blivit en del av Androidstandarden. Sony WH-1000XM2 stödjer hursomhelst dem alla. Vilket förstås inte hade spelat någon roll om headsetet i övrigt låtit dåligt, men det gör det inte, tvärtom.

Ljudet vid samtal får också klart godkänt, och batteritiden är utmärkt. Det går egentligen inte att komma på något som detta headset är dåligt på.

Namn: Sony WH-1000XM2
Plus: Musikljudet, brusreduceringen
Pris: 4000 kr

Multiroom-högtalare

Det är bekvämt att kunna strömma musiken från mobilen, och ännu bättre om högtalarna kan strömma på egen hand och mobilen bara fungerar som fjärrkontroll. Här är våra favoriter just nu.

Marshall Acton/Stanmore/Woburn Multiroom

Det är inte Marshall som tillverkar dessa högtalare, utan svenska Zound Industries som licensierar namnet. Men man tar sitt uppdrag på allvar och har designat dem för att i mesta möjliga mån likna Marshall-förstärkarna. Det gör dem inte bara snygga, utan även trevliga att använda med sina reglage med mässingsskruvar.

De säljer dock inte bara på sitt utseende utan är faktiskt också rätt tekniskt avancerade under huven. De har stöd för att strömma ljud via såväl Apples Airplay som Googles Chromecast och Spotify Connect. Som användare märker du mest bara att det är lätt att välja högtalarna att strömma från, och att du när du dragit igång musiken kan göra annat på mobilen. Givetvis kan du även strömma via vanlig bluetooth-uppkoppling eller använda ljudkabel.

Du kan även via en app förkonfigurera ett antal program som du kan välja mellan via en ratt. Det kan vara spellistor från Spotify, men även webbradiokanaler från till exempel Sveriges Radio. På så sätt blir högtalaren även en bordsradio.

Ljudet håller inte audiofilkvalitet, men redan mellanmodellen Stanmore har högre maxvolym än vad som är anständigt att spela musik med i ett flerfamiljshus. Är det just som bordsradio du tänkt använda den duger därför redan minstingen Acton gott. Och vill du ha en i varje rum kan du koppla ihop dem så att de spelar samma musik samtidigt.

Namn: Marshall Acton/Stanmore/Woburn Multiroom
Plus: Designen, funktionerna
Pris: Från 3500 kr

Libratone Zipp/Zipp Mini

“Funkar bäst med Apple” säger Libratone själva om sitt högtalarsystem. Har du en Ios-enhet  kan du med Airplay koppla upp dig mot högtalarna om de befinner sig på samma wifi-nät. Har du Google behöver du en musikapp med stöd för DLNA, men bluetooth och koppling med sladd funkar förstås också även om du förlorar en hel del av poängen med högtalarna, som är tänkta att vara lite mer än bara Bluetoothhögtalare. Chromecaststöd saknas alltså i dagsläget.

Högtalarna finns i två storlekar, där den större Zipp förstås har fylligare ljud, medan den mindre Zipp Mini är så lätt att man lite mer spontant tar med sig den när man byter rum. Något som underlättas av att högtalarna oavsett storlek har batteri så att de fungerar även om de inte är sladdanslutna.

Högtalarna är riktigt snygga och känns tillräckligt robusta och fältmässiga för att få följa med i bilen till landet eller ut på fest på ängen (men om högtalarna inte befinner sig på wifi blir de mer renodlade bluetoothhögtalare). Och du kan förstås koppla ihop flera som spelar tillsammans, det går nästan av sig själv.

Du kan via appen lägga in ett par förvalda Spotify-listor eller webbradiokanaler och välja mellan dem med högtalarens touchpanel, men det känns mer naturligt att helt enkelt skicka ljudet från en Iphone till högtalaren via Airplay.

Namn: Libratone Zipp/Zipp Mini
Plus: Batteridrivna, snygga
Pris: Från 2000 kr