Annons

Förhindrar olyckor

Badhus inför skärmförbud

Två kommuner inför skärmförbud på sina badhus för att förhindra olyckor.

Publicerad Uppdaterad

Det är Åmål och Säffle kommun som förbjuder användning av “skärmar” på kommunala badhus, alltså mobil, platta eller liknande apparat. Det rapporterar SVT och förbudet ska ha tagits fram av två skäl, säkerhet och integritet.

– Vi vill dels säkra integriteten i våra omklädningsrum, men det primära är att ha en hög säkerhet och att vi inte får några tillbud, säger Viktor Weiberg, sim- och idrottshallschef för de två grannkommunerna till SVT.

Just när det gäller säkerheten ska ett skärmförbud förhoppningsvis leda till att föräldrarna har bättre uppsyn över sina barn i badhuset, vilket ska leda till färre olyckor.

– Vissa kan hävda att det skulle vara samma effekt om du läser en bok eller tidning. Kanske är det så för vissa, men min uppfattning är att mobilen kräver högre uppmärksamhet. Du fastnar i högre utsträckning i ett instagramflöde än i en bok, menar Viktor Weiberg.

De två kommunerna är inte först med ett skärmförbud i Sverige, utan ett par andra kommuner i landet har gjort samma sak just för att förhindra drunkningsolyckor.