Bättre bostadsletande i mobilen
Det ska bli lättare att leta bostad i mobilen. Det lovar företaget Quedro som lanserar tjänsten Noplace. Man skulle kunna säga att det är en mobil version av Hemnet, fast med mobilanpassade funktioner som automatisk positionering. Vi har provat.
Jätten på webbsök av bostäder Hemnet har sedan tidigare en mobil version av sin sajt (tregbet.hemnet.se),... men Hemnet satsar hellre på sin vanliga webbplats - den mobila sajten kräver många klick för att man ska komma till rätt objekt.
Olof Hägerstrand på Quedro är ansvarig för nya sajten m.noplace.se. Han ser inte Hemnet som någon egentlig konkurrent.
- Vi ser oss absolut inte som en konkurrent till Hemnet, de kommer inte att ha ett verktyg av det här slaget, säger Olof Hägerstrand.
Bostadssajten Noplace ska inte bara vara en mobil variant av webben utan ha fler funktioner som är helt utformade för mobiltelefon-användning, säger Olof Hägerstrand.
En funktion som drar nytta av mobilnätet är positionering, där sajten kan basera bostäder som visas i sökningen på var man befinner sig när man gör sökningen. Än så länge fungerar det dock bara om användaren har operatören Tre, men funktionen är i sig inte operatörsberoende.
- Via positionering kan du till exempel slå upp lediga bostäder där du är just nu. En annan väldigt viktig sak är att du kan få visningspåminnelser i mobilen. Du kan också få mobilanpassade kartor i mobilen, så att man hittar till visningen, säger Olof Hägerstrand.
Det finns också en del andra smarta lösningar i sökningen. På Hemnet måste man varje gång välja område steg för steg. Med Noplace lagras information om de egna sökningarna. När man går in på sajten från sin mobil identifieras användaren automatiskt och nya bostäder kommer automatiskt upp, utifrån de senaste sökkriterierna som man använt förra gången man var inne och sökte bostad.
- Det första man ser när man kommer in är baserat på den senaste sökningen, till exempel Södermalm-Katarina 2 rum och kök, 74 träffar varav tre nya sedan senaste gången.
Just att förenkla sökningen med automatiska lösningar är en av styrkorna med Noplace, enligt Olof Hägerstrand.
- Vi har också en mobilanpassad RSS-bevakning. Så att man kan prenumerera på nya bostäder utifrån vissa sökkriterier, om man har en mobiltelefon med RSS, säger Olof Hägerstrand.
Från starten har Noplace enligt Olof Hägerstrand cirka 60 procent av bostadsutbudet hos mäklarhusen i sin databas.
- Förhoppningsvis är vi mycket snart uppe i 70-80 procent av utbudet.
Bolaget bakom Noplace, Quedro, har sedan tidigare avtal med flera mäklarfirmor om att utforma deras mobila tjänster, och de kanalerna har man också kunnat utnyttja för att bygga upp databasen som mobiltjänsten Noplace baseras på.
Noplace_exempel_puff.jpg
Källa