Annons

SMS-betalningar

Betaltjänsten WyWallet läggs ned

Det finns många sätt att göra betalningar i mobilen, och ett av de äldre går nu i graven.

Publicerad Uppdaterad

Mobila betalningar var under en lång tid "nästa stora grej". När de nu mer eller mindre är verklighet är det tydligt att det inte nödvändigtvis var en fördel att vara tidigt ute.

Mobiloperatörerna hade länge kakan i form av SMS-betalningar, men en lagändring för skydd mot pengatvätt gjorde att operatörerna blev tvungna att hitta en annan lösning. De bildade ett gemensamt företag, 4T som utvecklade tjänsten WyWallet som lanserades 2012. WyWallet fick viss spridning, men i och med att man tappade SMS-betalningarnas enkelhet förlorade man många kunder. SL och Västrrafik, som var de två största användarna av SMS-betalningar, valde andra lösningar än WyWallet. Det var krångligt att komma igång med WyWallet och appen fick lågt betyg i Appstore och Google Play Store.

Spiken i kistan var kanske när Swish, som ursprungligen utvecklades för att skicka pengar mellan privatpersoner, började etableras även för att göra mobilbetalningar. 2015 såldes WyWallet till Payex. Nu har mobioperatörerna sagt upp avtalet med Payex, som därmed väljer att lägga ner tjänsten den 25 maj.

De som har pengar på sitt WyWallet-konto kan begära ut dem kostnadsfritt genom att logga in på https://konto.wywallet.se/ fram till den 25 juni. Efter det måste man maila Payex på payexaccount@payex.com om man vill ha ut sina pengar. Har man obetalda fakturor på WyWallet är man fortsatt skyldig att betala dem.

Källa