Android O på Google IO

Betaversion släppt och fler nyheter i Android O

Senare i sommar ska Android O släppas. Vi fick veta mer om den kommande versionen.

Publicerad:

17 maj 2017 - 21:13

Uppdaterad:

18 maj 2017 - 09:18

Fluid experiences

Istället för att arbeta med flera appfönster i skärmen på telefonen tror Google mer på bild-i-bild. Det fick vi se exempel på. Titta på en film samtidigt som du tar anteckningar. 

Notification Dots innebär att det alltid ska vara enkelt att se vilka appar som har aviseringar. Utöver att det syns i aviseringsfältet komer även en plupp på ikonen.

Autofill innebär att Google använder information de vet om dig för att hjälpa till. Har du använt Twitter på datorn föreslår telefonen ditt anävndarnamn när du loggar in där.

Textmarkeringar blir också smartare. När du markerar text känner telefonen av adresser, telefonnummer och så vidare och föreslår automatiskt app, så en adress öppnas till exempel lämpligen i Maps. 

Vitals - bättre batteritid, prestanda, mm

Med Vitals samlas Googles initiativ för att förbättra bland annat säkerhet, batteritid och annat viktigt som uppstartstid. Inom säkerhet intriduceras nu Google Play Protect. Google har redan tidigare skannat efter möjliga säkerhetshot, men nu gör man den funktinen mer tydlig även för dig som användare. 

Bakgrundsaktiviteter kan begränsas i Android O så att appar som onödigt anävndr postion och prestanda i bakgrunden. Google låter även utvecklare undersöka sina appar och få förslag på förbättringar för att göra apparna bättre i de här aspekterna.

Första betareleasen av Android O, med en hög olika nyheter som nedladdningsbara typsnitt, nya inställningar och mycket annat släpps idag på android.com/beta.

Nytt Android-initiativ för utvecklingsländer

Android Go handlar om att göra Android tillgänglig på utvecklingsmarknader. Operativsystemet tillsammans med anpassade Googleappar som kräver mindre ska göras tillgängliga för mobiler med mindre än 1 GB arbetsmine. Telefonerna, ska ha tillgång till hela Google Plays appbutik, men de appar som inte kräver mycket prestanda ska lyftas fram.

Dataförbrukning sparas det också i alla appar som anpassas. Det här handlar alltås om att Android ska nå ut med smartphones till kunder som idag inte har tillgång till sådana eller till mobilabonnemang med mycket data. Ett offlineläge i appen premieras till exempel och man får råd om att den app man bygger inte ska vara större än 10 MB. Första telefonerna ska komma under 2018.

.

.

 

.