Billig med inbyggd GPS
Allt-i-ett-lösningar för GPS-enheter vinner mark. Tack vare inbyggt GPS i flera fickdatorer och Microsofts nya operativsystem är det lättare än någonsin att använda GPS.Av Brian Dixen
Jag medger. Jag befinner mig på GPS-tåget sedan flera år tillbaka - ända sedan det första TomTom-systemet dök upp på marknaden med deras lösning till Pocket PC. Och jag medger. Det har hänt mer än en gång att min fickdators batteri har tagit slut, varvid det förunderliga inträffar. Fickdatorn tror att den är alldeles ny och borta är alla kalenderanteckningar, kontaktuppgifter och inte minst själva GPS-systemet.
Men det var då det, för med Windows Mobile 5.0 raderas inte minnet om strömmen sinar. Tidigare krävdes det också åtminstone en halv ingenjörsexamen för att installera systemet ordentligt i bilen. Dåtidens fickdatorer krävde både fast strömförsörjning och extern GPS-antenn. Det är det slut med nu och en av de första enheterna med det nya operativet och inbyggd GPS-antenn är Mio A201. Ska den jämföras med något ligger TomTom Go 500 närmast.
Visserligen är designen helt annorlunda, men tack vare att A201 är utstyrd med Bluetooth kan den liksom TomTom Go 500 också användas som för att ge din mobiltelefon högtalarfunktion, naturligtvis förutsatt att denna också har Bluetooth. Men GPS-antennen är av långt nyare snitt. A201 är nämligen utrustad med en SiRFstar III GPS-antenn. Den utmärker sig genom att kalkylera snabbare och vara bättre på att fånga upp signaler där detta kan vara svårt - som mitt inne i en stad eller nära berg och backar.
Massor av tillbehör
Mio A201 levereras med Navigons senaste karta förinstallerad på ett 512 MB-kort. Kartan täcker Skandinavien, och resten av Europa medföljer på en DVD-skiva. Man får en hel del för sina cirka 4600 kronor. Inte minst därför att det medföljer massor av tillbehör. Det är både USB-kabel, sugkopp, hållare, extra penna och mycket mer.
Det är dock obegripligt att Mio A210 fortfarande använder USB 1.1. Det är lite väl långsamt. Ska du lägga in extra kartor rekommenderar jag att du istället använder en kartläsare som kan köra USB 2.0. Annars kommer det att ta halva timmar att lägga in nya länder. Mio A210 kan användas både i vågrät och lodrät position. Det är smart. Personligen föredrar jag den lodräta.
Människorna bakom Mio hävdar att skärmen har fått en speciell beläggning som gör fingeravtryck mindre synliga än tidigare. Navigation ska nämligen kunna göras med fingret. Vi är tvivlar lite på detta, men konstaterar att vi inte ser lika många fingeravtryck som tidigare. Vi har tidigare beskyllt Mios produkter för att vara lite plastiga, men den känslan har vi inte längre. A210 framstår som både gedigen och genomarbetad.
Sammanfattning
Allt-i-ett-lösningar är framtidens melodi inom GPS, eftersom sådana system även kan användas utanför bilen. För mig råder det ingen tvekan om att min nästa lösning blir av den typen.
Innan du köper
Navigation är för hela Sveriges befolkning. Och nu kan man komma igång ordenligt för under 4000 kr, och då också få en högtalarlösning till mobilen.
Alternativ
TomTom Go 500 har ungefär samma funktioner och kapacitet. Den är lite klumpigare men TomTom-systemet fungerar bra och det finns långt större marknadsföringsmuskler jämfört med hos Mio.
Fakta Mio A201
Typ: Pocket PC med inbyggd GPS
Språk: Svenska
Röst: På svenska eller annat språk
TMC: Nej
Medföljande kartor: Skandinavien på SD-kort. Västeuropa med på DVD
Navigation via stopp på vägen: Ja
Fotgängar-GPS: Ja
Operativsystem: Windows Mobile 5.0
Distributörens hemsida: www.gadgetec.se
Pris: 4600 kr
Betyg:
Kartor: 9
Användarvänlighet: 9
Navigering: 9
Funktioner: 9
Prisvärde: 8
Totalbetyg: 88%
Toppbetyg