https://www.mobil.se/nyheter/blackberry-10-har-lanserats
518672
Nyheter
Efterlängtad plattform visades upp

Blackberry 10 har lanserats

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/imported/635358.png?itok=UlrU1evb', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/imported/635358.png?itok=Bv1cCmvl', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/imported/635358.png', w: 900, h: 500, title: ' ' },]
På onsdagen höll Blackberry en presskonferens i New York där man presenterade den nya plattformen Blackberry 10 - samt telefonerna Z10 och Q10.

Dagens presskonferens hålls i flera städer samtidgt:  London, Dubai, Toronto, Paris, Johannesburg och New York. På detta pressevent ska tillverkaren RIM visa upp den nya plattformen 10, samt två nya telefonen som använder systemet.

Strax efter att presskonferensen börjat går RIM:s vd Thorsten Heins upp på scenen i New York, och möts av stora applåder.

– Det senate året har varit det mest utmanade i min karriär. Men det har också varit med mest givande, säger Heins från scenen. 

– Blackberry 10 bygger på, och förbättrar, vår mer än 20 år långa erfarenhet av kommunikation, fortsätter Thorsten Heins.

Byter namn till Blackberry

Det dröjer inte längre innan dagens första stora nyhet kommer. Från scenen berättar Heins att Research in Motion nu ska byta namn och hädanefter ska heta Blackberry.

– Våra kunder använder Blackberry. Våra anställda arbetar för Blackberry, och våra aktieinnehavare äger Blackberry. Från och med i dag är vi Blackberry i hela världen.

Två nya telefoner

Presskonferens fortsätter med att Heins visar upp två nya Blackberry 10-telefoner: Blackberry Z10 och Blackberry Q10. Blackberry Z10 har en skärm på 4,2 tum, med upplösningen 1280 x 756 bildpunkter - vilket innebär en pixeldensitet på 356 ppi. Baksidan på telefonen ett mönster med textur som får telefonen "att kännas riktigt trevlig att hålla i". Under konferensen visar man upp bilder på två Z10-modeller: en svart och en vit.

Den andra telefonen - Q10 - är mindre och ser ut att ha ungefär samma storlek som den gamla 9900-modellen. En intressant funktion är telefonen har ett fysiskt tangentbord.

– Vi vet att det finns en massa människor som älskar fysiska tangentbord . Vi har hört er klart och tydligt, säger Thorsten Heins.

Q10-telefonen ska ha ett "glas-vävt" skal av kevlar som sträcker till baksidan av telefonen. Baksidan på Q10:an ser aningen lyxigare ut än den plastiga motsvarigheten på Blackberry Z10.

Smartare multitasking med Blackberry 10

Vivek Bhardway, chef för RIM:s mjukvaruportfölj, kommer upp på scenen, och påbörjar en presentation av Blackberry Hub, som är nytt i och med Blackberry 10 (BB10). Han visar bland annat hur man mulitasking fungerar med i Blackberry Hub.

– Det här sker i realtid, riktig multitasking, och det känns fantastiskt säger Bhardway.

Under tiden presentationen fortgår blir det allt tydligare vilken viktig del som nya Hub är av BB10. Här samlas till exempel alla meddeladen som kommer kommer in från olika sociala kanaler - Twitter, Facebook och mejl - men också kalenderhändelser. Du kan sedan svara på meddelanden direkt i Blackberry Hub utan att behöva växla till olika appar.

Vivek Bhardway fortsätter med att visa upp några funktioner hos BB10:s smarta tangentbord. Bland annat har man förbättrat stödet för kunna förutsäga vilka ord du skriver. Du kan sedan ställa in var du vill att de föreslagna orden ska visas på skärmen. Ett av exemplen som visas under presentationen är att ordet "you" har fästs ovan för bokstaven y på tangentbordet.  Man kan sedan använda en svepgest för att "knäppa upp" ordet "you" direkt från tangenterna. Vd:n Thorsten Heins kallar detta för "writing without typing", vilket är svårt att översätta till svenska.

Han visar också att tangentbordet i BB10 har stöd för kunna hantera upp till tre språk samtidigt. Detta betyder att du kan växla mellan skriva på engelska och exempelvis tyska utan att behöva ändra några språkinställningar.

Efter att ha gått igenom tangentbordet går man vidare till säkerhetslösningar i BB10. Den nya funktionen Balance gör det möjligt att begränsa vilka appar, skärmbakgrunder och delar av Blackberry World som ska visas när man växlar från "privat" till "jobb" i Balance. Du kan dock fortfarande snabbt växla mellan appar som märkts med "jobb" eller "privat", och du kan göra det utan att behöva stänga ned några appar.

Samla anteckningar med Remember

Fokus växlar sedan till andra nyheter i BB10 - som att systemet nu har stöd för skärmdelning. Man visar även upp Remember, som kan användas för att samla in anteckningar, mejl, kalenderhändelser från olika projekt. Dessa kan sedan samlas i olika kategorier. Rembember påminner delvis om One Note till Windows Phone, och är djupt integrerat med BB10 med stöd för synka till både Evernote och Outlook.

Vidare får vi se hur bildappen i BB10 fungerar. Förutom en time shift-funktion har appen öven stöd för enklare bildredigering. Här demonstreras hur man exempelvis kan beskära bild och ändra färger. Vi får också se Story Maker, och används för att göra videoklipp. Du kan lägga till musik och enklare effekter som olika filter.

70 000 nya appar

Många har över hur appuppbudet till BB10 kommer att se ut. Under presskonferensen får vi reda på att både Skype och Amazon Kindle planerar att släppa BB10-appar, men vi får ingen utförligare information om när detta kommer att ske. Det samma gäller Angry Birds och SAP. Vi får se en lång lista med appar - bland annat spelet Cut The Rope -  och det nämns att 70 000 appar redan nu ska finnas för systemet. 

Man talar öven Blackberry World, som är den nya webb-butiken för alla BB10-appar, samt film och musik. Bland annat  nämns det att du ska kunna ladda ner flera appar samtidigt från Blackberry World. 

Onsdagens presskonferens avslutades med att vd:n Thorsten Heins presenterade en nya Blackberry-medarbetare:  sångerskan Alicia Keys. Hennes officiella roll hos Blackberry är "kreativ chef för företaget", men hur detta kommer att påverka företaget rent praktiskt framgick inte.