Bredband i telefonen

Det ger 10 gånger snabbare internet i mobilen än med vanlig 3G. Det kallas ibland för turbo-3G. Det krångligare och korrekta namnet är hspa. Mobil förklarar varför turbo-3G är början på en mobil internet-revolution.

Publicerad Senast uppdaterad

3G-revolutionen skulle ge oss blixtsnabbt mobilt internet. Men alla som använder 3G för att surfa på nätet vet att det fortfarande går lite långsamt när vi surfar via mobiltelefonen. Det går i varje fall inte lika snabbt som via vanligt bredband.

Men 3G är ingen fast standard, utan utvecklas hela tiden. Snabbare internet-anslutning har varit en av de viktiga delarna av 3G-planeringen. Hspa är en förkortning för High Speed Packet Access. Det är helt enkelt en vidareutveckling av dagens 3G-nät.

"Release 99" var namnet på den första specifikationen för 3G-tekniken som bestämdes i slutet av 1990-talet. Men när 3G-näten kom i gång var planerna redan betydligt längre fram. Hspa är en teknik som ingår i 3G-specifikationen "Release 5".

En kanal för dig själv

När du använder internet via dagens 3G får din mobiltelefon (eller ditt datakort) en egen kanal till basstationen för datauppkopplingen. Tekniken kallas DCH - Dedicated Channel. Problemet är bara att varje enskild användare långt ifrån gör av med sin totala bandbredd i kanalen. I praktiken blockeras 3G-nätet då onödigt mycket av till stor del passiva kanaler.

Hspa (Release 5) innebär att man går över till något som kallas HS-DSCH - High-Speed Downlink Shared Channel. Den nya tekniken innebär att flera användare delar på en kanal med betydligt bättre bandbredd. Basstationen styr så att bandbredden hela tiden används till de enheter som just då anropar, i stället för att kanaler ligger passiva.

Det här är den grundläggande skillnaden, men inte hela förklaringen till varför hspa är bättre än dagens 3G. Hur data skickas är en mycket komplex historia, och med hspa förändras också själva kodningen av informationen och det sätt som paketdata överförs i kanalen.

Att nätets bandbredd utnyttjas mer effektivt ger oss inte bara snabbare internet. Det innebär också för mobil-operatören att nätet kan utnyttjas så effektivt som möjligt för det ökande antalet kunder. Nätet räcker helt enkelt till bättre. Utåt mot oss kunder marknadsförs hsdpa förstås mest som något som gynnar kunderna, men det är ännu viktigare för operatörernas strävan att utnyttja sina 3G-nät effektivare och få plats med fler och mer aktiva 3G-kunder.

Hspa innebär inte på något vis att mobiloperatörerna behöver bygga om mobilnäten i grunden. I huvudsak räcker det med uppgradering av programvaran i basstationerna. Men eftersom antalet basstationer för 3G i Sverige sammanlagt överstiger 30 000 till antalet är det en hel del uppgraderingar som måste göras.

1,8 första gränsen

Teoretiskt ger den nuvarande hspa-tekniken 14,4 megabit per sekund, Mbps, som maxhastighet. I praktiken är hastigheten dock lägre ändå. Den första hspa-tekniken ska ge 1,8 Mbps i hastighet för nedladdningar eller webbsurfning. Därefter blir hastigheten 3,6 Mbps. Eftersom de svenska operatörerna väntat lite med att införa hsdpa (i flera andra länder infördes hsdpa redan i våras) kommer alla operatörer sannolikt att satsa på 3,6 Mbps redan från starten.

Till en början kommer till exempel operatören Tres hspa-satsning att ge kunderna upp till just denna hastighet. Befinner man sig långt ifrån basstationen kan det påverka hastigheten negativt. I vilket fall som helst är det tio gånger mer än de upp till 384 kilobit per sekund som 3G-näten ger i dag.

Men ännu bättre hastigheter än 3,6 Mbps ligger också i planerna för framtiden. Hspa med denna hastighet kommer med "Release 5" av 3G. Men med nästa 3G-version "Release 6" får vi ytterligare en dubblering av hastigheten för surfning och nedladdningar.

Men Release 6 innebär ännu mer än så. Den innehåller också så kallad "hsupa" - High Speed Uplink Packet Access. Det ger upp till 5,8 Mbps bandbredd när man vill skicka information, alltså inte bara för nedladdning och surfning. Det är förstås en stor förbättring för dem som behöver skicka stora filer, exempelvis fotografer ute på jobb.

100 Mbps i sikte

Hastigheten lär inte stanna att utvecklas i 3G-näten. På sikt talas det också om möjligheter för över 100 Mbps i 3G-näten.

I Release 6 av 3G-standarden ingår också planer på samverkan mellan w-lan och 3G. Dessutom ingår tekniken MBMS, som innebär att man kan sända multimedia, exempevis tv-sändningar, via mobilnätet till en mängd mottagare på en gång. Det kan användas exempelvis för utsändning av en fotbollsmatch till en mängd användare utan att det belastar mobilnätet orimligt mycket.

Hsupa och Release 6 innebär också helt nya möjligheter för bra kvalitet på IP-telefoni via 3G. På sikt räknar man med att dagens "kretskopplade" mobilsamtal då blir ett minne blott i 3G-näten, och att samtalen i stället kommer att kopplas med vanlig internet-teknik.

Utvecklingen av 3G leder alltså till att mobiltelefonerna blir bredbandsuppkopplade internetterminaler. Och hspa är nästa steg i den riktningen.