PTS Bredbandskartläggning 2012:

Bredband via 4G ökar snabbt

På tisdagen presenterades PTS sin bredbandskartläggning för 2012. Den nya rapporten visar att 93 procent av landets hushåll och arbetsplats hade tillgång till 4G i oktober 2012.

Publicerad Uppdaterad

När Telia lanserade mobilt bredband med 4G i Stockholm i slutet av 2009 blev Sverige först i världen med 4G. De första åren - 2010 och 2011 - var tillväxten trög för 4G. Mobil har tidigare skrivit att 2012 kan anses vara en brytningspunkt för tekniken som massmarknadsteknik.

"Snabb utbyggnad"

PTS:s (Post- och telestyrelsens) bredbandskartläggning för 2012 ger stöd för detta. Den nya rapporten visar bland annat att hela 93 procent av hushållen och arbetsplatserna i landet nu har tillgång till bredband via 4G, vilket kan jämföras med förra årets bredbandsmätning, då motsvarande siffra låg på 79 procent.

"Den snabba utbyggnaden av bredband via 4G är ett tecken på gott investeringsklimat och fortsatt stark efterfrågan på brebdbandstjänster", skriver Göran Marby, generaldirekt för PTS, i ett pressmeddelande.

Kartläggningen baseras på insamlad informatorn från branschaktörer, och visar endast tillgången till fast bredband (fasta punkter), via trådbundna nät och mobilnät. Med fasta punkter menar PTS adresser där det finns arbetsplatser och hushåll. Kartläggningen avser alltså inte mobil bredbandstäckning.

Källa