https://www.mobil.se/nyheter/cellebrite-pastar-att-man-kan-lasa-upp-nastan-alla-telefoner
567159
Nyheter
Senaste mjukvaran uppges klara det mesta

Firma påstår att man nu kan låsa upp nästan alla telefoner

Den israeliska firman Cellebrite – som hjälpt polis och myndigheter i hela världen att låsa upp telefoner – uppger att man med den senaste versionen av företagets mjukvara kan låsa upp i princip alla mobiltelefoner som finns.

Namnet Cellebrite klingar kanske bekant, och det är inte så konstigt. Den israeliska firman blev känd i samband med San Bernardino-skjutningarna i USA, då man påstås ha hjälpt FBI med upplåsningen av gärningsmannens Iphone, något som skulle vara mer eller mindre omöjligt. Sedan dess har man hjälpt polis och myndigheter i hela världen att låsa upp telefoner. Och trots att telefontillverkarna och mjukvaruutvecklarna ständigt hittar på nya sätt att göra det svårt att komma åt informationen på telefonerna, så tycks Cellebrite hänga med i svängarna. Ja, åtminstone om man får tro företaget själva. För med den senaste versionen av mjukvaran UFED Premium påstår man sig kunna låsa upp nästan alla telefoner på marknaden. 

Både Iphone och Android

När det gäller IOS så hävdar man att man kan låsa upp och komma åt informtion på samtliga enheter som kör IOS 7 till IOS 12.3. Man säger sig även kunna låsa upp de flesta Android-enheter som kör ett någorlunda nytt operativsystem. Man nämner bland annat Motorola, Huawei, LG och Xiaomi. När det gäller Samsung specificerar man dock Galaxy S6/S7/S8 och S9 men inte Galaxy S10, vilket sannolikt innebär att skyddet på de nya flaggskeppen från Samsung visat sig vara lite svårare att knäcka. Programvaran man skryter med är förstås inte för alla. Något pris på UFED Premium uppger man förvisso inte, men då de typiska kunderna är myndigheter så lär det inte handla om några småpengar. 

Annons

Ämnen