Glöm att styra Spotify med rösten

Dåligt stöd för tredjeparts-appar i Apples Homepod

Apples AI-högtalare Homepod ska finnas att köpa i december, men det är med ett mycket begränsat stöd för tredjeparts-appar som produkten lanseras. Det kommer till exempel inte gå att styra Spotify eller beställa en Uber med röstkommandon.

Publicerad Uppdaterad

Det börjar finnas en del alternativ på marknaden för den som vill ha en AI-högtalare. Ja, åtminstone om man inte bor i Sverige. För här finns nämligen inte en enda produkt än så länge. Poängen är dock att konkurrensen ökar i det här allt mer populära segmentet, och möjligen kan Apple ha gjort det lite svårt för sig att utmana på allvar. Apple klargjorde förvisso redan vid offentliggörande i höstas att deras bidrag till segmentet – Homepod – primärt skulle ha fokus på bra ljud och i andra hand vara en smart hemhögtalare á la Amazon Echo eller Google Home. Men möjigen hade konsumenterna ändå väntat sig ett något större stöd för tredjeparts-appar än vad som kommer bli fallet. Speciellt med tanke på det höga pris (350 dollar) som högtalaren betingar. 

Kan inte styra Spotify

Apple har inte gjort sig kända som ett företag som öppnar upp för tredje part ”i onödan”, en hållning som är på både gott och ont. Man får förvisso mer kontroll över sin teknik, vilket ofta gör den stabil och pålitlig, men rent funktionellt kan det däremot bli sämre ställt. Att man till exempel inte kan styra den omåttligt populära svenska streamingtjänsten Spotify med röstkommandon lär sannolikt bli en så kallad ”deal breaker” för rätt många användare, liksom att man inte kan be Homepod att skicka över en Uber eller ringa ett samtal med Skype. Apple har nämligen begränsat tredjeparts-stödet till att omfatta ett fåtal områden, däribland meddelanden, noteringar och listor. Saken kan förstås komma att förändras, som den i viss mån gjort med röstassistenten Siri, men begränsningarna lär sannolikt ändå lägga en hel del sordin på det initiala intresset för Homepod. 

Källa