Annons

Oberoende rapport

"Därför började Note 7 brinna"

Bild från CNN

Företaget Instrumental har på egen hand plockat isär och analyserat Note 7, och anser sig ha svaret på varför den började brinna.

Publicerad Uppdaterad

Företaget Instrumental arbetar med programvara för just den sorts utprovning och felsökning av elektronik som uppenbarligen gick snett när Samsung släppte den defekta Note 7. De har på egen hand införskaffat en Note 7 som de plockat isär och analyserat.

Deras slutsatser är att felet låg i batteriet, och att Note 7 inte går att rädda ens genom att byta ut batteriet. För att Note 7 inte skulle ha sämre batteritid än föregångaren eller de senaste Iphone hade Samsung gjort batteriet ovanligt tunt. Lagren mellan litium och grafit åtskildes av ett ovanligt tunt skikt polymer i geléform. Kommer de två skikten i kontakt med varandra uppstår kortslutning och brand. Instrumental fann att konstruktionen hade så små marginaler att batteriet trycktes ihop även vid normal användning, som att ha telefonen i byxfickan, och därifrån är det inte långt till slutsatsen att denna typ av kompression, kanske redan i tillverkningsskedet, kan ha orsakat skador på batterierna som med tiden ledde till kortslutning.

Ytterligare en intressant slutsats man drar är att Note 7 skulle ha fått allvarliga problem med tiden även om brandolyckorna inte hade inträffat. När litiumjonbatterier laddas och laddas ur sväller de på grund av att litiummolekylerna förflyttar sig i materialet. En tumregel är därför att batterikonstruktionen måste ge utrymme för batteriet att svälla med minst tio procent för att det ska tåla långsiktig användning. I Note 7:s fall skulle det inneburit en luftspalt på 0,5 mm som saknades helt i konstruktionen. Telefonen skulle med andra ord ha börjat få problem med baksidor som buktade och gick sönder även om den inte hade fattat eld.

Utifrån detta drar Instrumental slutsatsen att Note 7 inte gick att rädda ens med utbytt batteri. Att batteriet både var för tunt för att vara säkert och saknade svällmarginaler gör att det inte skulle gå att ersätta med mindre än att batterikapaciteten reducerades avsevärt.

Läs mer om Instrumentals slutsatser här.

Källa