Jämt men övertygande seger

Därför har Tele2 Sveriges bästa 5G-nät i jämförelse med övriga operatörer

Björn Lindberg är nätchef på Tele2 och säger att utrullningen av 5G är det stökigaste nätskiftet han upplevt.

Skillnad främst i videoupplevelse via 5G avgör. Mobil har grävt djupare och fått förklaringar av både Tele2 själva och de som står bakom undersökningen, Opensignal.

Publicerad Uppdaterad

Det var enligt en undersökning från Opensignal, där upplevelsen hos verkliga 5G-kunder hos de svenska operatörerna graderats, som Tele2 genomgående fick bäst omdömen. Mobil har grävt djupare i siffrorna och förklarar skillnaderna.

Mest intressant med utvärderingen av de svenska 5G- näten är kanske dels att det är jämt och att alla operatörer presterar bra, men även att Tele2 trots att de bygger ett gemensamt 5G-nät med Telenor får ett annat resultat än nätpertnern. I jämförelsen som värderar faktiska kunders upplevelse så är det delad seger i alla de fem kategorier som bedömer specifikt 5G. Tele2 är den operatör som faktiskt vinner i alla fem kategorierna, medan Telenor tar hem två segrar.

När Mobil ställer frågan om detta till Opensignal får vi svaret att det till stor del handlar om att skillnaden mellan de testade operatörerna är små och att resultaten för Tele2 och Telenor trots att de fått olika antal vinster ändå statistiskt sett är snarlika. 

Det är framförallt i kategorin för video via 5G som resultaten mellan Tele2 och Telenor skiljer sig åt och det kan bero på vilka enheter användarna använder, var de befinner sig i landet, vilka appar de använder och även abonnemanget och de villkor det har kan påverka resultatet. 

Mobil följde nyligen med Tele2 när de satte upp en av många 5G-master i Sverige och pratade med nätchef Björn Lindberg i ett längre reportage du kan läsa här. Idag är det en nöjd nätchef som kommenterar resultaten:

– Det är otroligt kul att vårt hårda jobb för att leverera en grym upplevelse av 5G till våra kunder ger resultat. Vi jobbar hårt för att bli ledande inom 5G och vi har som ambition att hela mobilnätet ska vara utbytt till 2024, säger Björn Lindberg till Mobil.