Därför köper Ericsson Redback
Ericsson har lagt ett kontantbud till ett värde av 13 miljarder kronor på amerikanska ipteknikbolaget Redback.
Många operatörer har i dag börjat ställa in siktet på att gå över till ett helt internetbaserat nät. Speciellt efter framgångarna med telefoni över internet från bolag som Skype och de framväxande populära videotjänsterna ökar intresset.
Budet på Redback ska stärka tillväxten på just ip-området. För att kunna stödja telefoni, internet, tv och mobilitet i stor skala, är det viktigt att ha en så kallad router som kan hantera avbrottsfri video- och talöverföring för många abonnenter samtidigt. För Ericsson är det naturligtvis en fördel om den kan fungera som del i ett 3G-nät.
Redback är noterat på Nasdaq och känt för sin edgerouterteknik för internet. En edge-router sitter närmare användaren och hushållet eller kontoret än en core-router. Med denna teknik kan Ericsson rikta sig till dessa ip-intresserade operatörer och tjänsteleverantörer.
Ericsson har legat aningen efter på området. Alcatel har exempelvis arbetat med Microsoft och Deutsche Telekom, Siemens köpte förra året Myrio, starka på ip-tv. Alcatel har sedan gått samman med Lucent, och Nokia är nästan igång med ett samarbete kring nätverksteknik med Siemens.
I somras ingick Ericsson partnerskap med företaget Kasenna kring ip-tv. I och med budet på Redback försöker man nu köpa in den strategiskt viktiga ip-kunskap som det gamla telekombolaget delvis saknat.
Med köpet positionerar Ericsson även sig allt mer mot de amerikanska routerspecialisterna Cisco och Juniper Networks. Trots samarbeten med Ericsson är de i viss mån även rivaler.
Budet kompletterar även köpet av italienska Marconi förra året, tillverkare av bland annat optisk nätverks- och bredbandsutrustning.
Redback är baserat i Silicon Valley och blir ett helägt dotterbolag till Ericsson och kommer ligga under Ericssons affärsområde Network. Placeringen mitt i it-världens centrum skulle kunna ge Ericsson en välbehövlig kanal till branschen.
Redback var ett av de förolyckade företagen i it-kraschen och ansökte om konkursskydd 2003. Efter det har bolaget valt att fokusera på routrar för hög tillgänglighet och har i dag 800 anställda, med en omsättning på 197 miljoner dollar under årets tre första kvartal. Dock hade bolaget en förlust under perioden på 6,6 miljoner dollar.