https://www.mobil.se/nyheter/de-ar-forst-med-att-erbjuda-apple-tv-som-den-nya-kabel-tv-boxen
565298
Liknande lösning saknas i Sverige

De är först med att erbjuda Apple TV som ”den nya kabel-tv-boxen”

I Sverige är tv-operatörernas Play-tjänster i form av appar än så länge bara ett komplement till andra typer av tv-abonnemang. Men i Frankrike har operatören Canal+ nu gått snäppet längre och erbjuder sitt kanalpaket enbart via Apple TV 4K, om man så önskar.

Den som någon gång försökt att fixa ett kanalpaket via någon kabel-tv-operatör i Sverige enbart till sin telefon, surfplatta eller smart-tv-box är plågsamt bekant med dilemmat: Playtjänsten går inte att köpa separat utan är bara ett komplement til abonnemang via kabel, stadsnät, takantenn eller parabolantenn. Inte sällan involverar de här abonnemangen dessutom hårdvara som är både dyr och inte sällan också rätt dålig. Förklaringen stavas huvudsakligen rättigheter. En trist situation som ärligt talat känns ganska otidsenlig. Men i Frankrike verkar någonting ha lossnat, för där erbjuder nu operatören Canal+ sitt abonnemang helt och hållet som en playtjänst för Apple TV, och man hyr även ut enheterna för motsvarande 60 kronor i månaden. Därmed blir man först i världen med en sådan lösning. 

En ny nisch?

Den gamla lösningen med en kabel-tv-box lever förvisso vidare vid sidan av, men är inget krav för att man ska få tillgång till Playtjänsten. En Apple TV 4K blir helt enkelt ”den nya kabel-tv-boxen”. ”Det är med stolthet vi kan erbjuda Apple TV 4K och vårt unika urval av kanaler till miljontals abonnenter i Frankrike” säger Canal+-chefen Frank Cadoret i ett uttalande. Den amerikanska operatören Comcast har ett liknande erbjudande för konsumenter som har en streaming-enhet från Roku eller en smart-tv med Roku-mjukvara inbyggd. Men den tjänsten befinner sig ännu bara på betastadiet. Det råder inget tvivel om att Apple har misslyckats med sitt försök att på egen hand bli ett slags alternativ till de klassiska kabel-tv-operatörerna, men kanske kan man ha hittat en ny nisch som hårdvaruleverantör för lösningar av det slag som Canal+ nu lanserat i Frankrike? 

Relaterade artiklar