Annons

Tåligare

Diamantglas ska vara slutet för spräckta skärmar

Ett nytt skärmglas med ett lager av syntetiska diamanter påstås vara ungefär fyra gånger tåligare än Gorilla Glass 5.

Publicerad Uppdaterad

En vanlig syn när man åker kommunalt är passagerare som sitter med mobiltelefoner som har spräckta skärmar. Många av oss har själva råkat ut för det. Man tappar mobilen i marken, vinkeln som telefonen slår i med är precis den man inte vill ha och plötsligt så har man en mobilskärm som påminner om mosaik. Med tanke på vad det kostar att byta ut mobilglas så bestämmer sig det flesta att leva med eländet, om skärmen fortfarande går att använda, eller så köper de helt enkelt en ny mobil. 

Cornings Gorilla Glass har mer eller mindre blivit branschstandard och det gör ett bra jobb med att skydda skärmen mot sprickor och repor under de flesta omständigheter. Men perfekt är det uppenbarligen inte. En annan variant är safirglas men det har inte riktigt fått fäste än. Nu har det dykt upp en utmanare i form av diamantglas från företaget Akhan Semiconductor. Tekniken bakom går ut på att lägga ett lager med syntetiska diamanter på ett vanligt tunt glas. De syntetiska diamanterna, som är betydligt billigare än naturliga diamanter ”odlas” på glaset genom kemisk förångning. Resultatet är enligt tillverkaren fyra gånger tåligare än Gorilla Glass och sju gånger mer reptåligt. 

Akhan Semiconductor säger att de skulle kunna massproducera glaset inom ett år. De öppnar även för samarbetspartners som skulle kunna tillverka diamantglaset, som Corning kanske?  

Källa