Genomskinlig metall

Din nästa mobilskärm kan vara av aluminium

Spruckna skärmar ska bli ett minne blott med hjälp av genomskinlig aluminium.

Publicerad Uppdaterad

Det spelar ingen roll om du köper någon budgetlur i reabacken på Ica eller slantar upp flera tusenlappar extra för en lur designad för att motstå apokalypsen, kasta den i backen och skärmen hamnar på en kant eller en sten och du är rökt, i värsta fall så illa att telefonen inte ens går att använda. Det har således lett till att varenda mobilköpare letar efter olika former av Gorilla Glass och liknande som en slags försäkring.

Nu har US Naval Research Laboratory slagit på alkemimaskinen och utvecklat något som låter som en paradox, nämligen genomskinlig aluminium.

- Det är en mineral, magnesiumaluminat. Fördelen är att det är att det är mycket tåligare och starkare än glas. Det medger bättre skydd i skadliga miljöer. Det säger US Naval Research Laboratorys forskare Jas Sanghera. 

Rent praktiskt ska det hela uppnås genom att ta råmaterialpulvret och pressa det under både värme och vakuum och det som kommer ut är genomskinligt, spöar glas i tålighet (men då det är mineral kanske vi inte ska hoppas på sprickfria skärmar?) och ska genom att vara tunnare än vad glas behöver vara även ge bättre pekprestanda på skärmar.

Däremot är det precis som med många andra tuffa forskningsprojekt något som kommer ta tid att få ut på marknaden. I dagsläget verkar inte tillverkningsprocessen vara allt för mycket science fiction, men den är fortfarande väldigt dyr och behöver därför komma ner i pris innan din nästa Iphone eller Galaxy kan skryta med tekniken.

Pressreleasen kan du hitta här.