Gränserna flyttas fram ytterligare

Dokument skvallrar om Oppo Find X med 10 GB arbetsminne

Hur mycket arbetsminne behöver en smartphone i dagsläget? Ja, den saken är föremål för debatt. Men Oppo ser nu hur som helst ut att vara på väg att flytta fram gränserna, med en telefon som serverar hela 10 GB RAM under skalet.

Publicerad Uppdaterad

Den rådande standardmängden arbetsminne – eller RAM, om man så hellre vill – i en smartphone idag ligger på 4 GB. Vissa high end-enheter erbjuds i versioner med 6 GB arbetsminne, och ett fåtal kommer med hela 8 GB. Huruvida det sistnämnda alternativet ens är nödvändigt i en mobiltelefon är föremål för en hel del debatt. Mer minne är förstås alltid bra, men det finns tämligen få appar som verkligen drar nytta av 8 GB arbetsminne. Vill man ha en snabb telefon är dessutom optimering av mjukvaran ofta en bättre lösning än att trycka i mer arbetsminne. Men gränserna flyttas förstås hela tiden framåt, och nu ser världens första smartphone med 10 GB arbetsminne ut att göra debut inom en åtminstone inte oöverskådlig framtid. Detta i form av en ny version av Oppo Find X. 

Framgår av myndighetsdokument

Det är dokument som lämnats in till den kinesiska myndigheten TENAA – som måste godkänna all elektronik som ska säljas i landet – som skvallrar om enheten med 10 GB RAM. Telefonen har varit listad hos TENAA sedan tidigare, men informationen har nu uppdaterats med den nya minnesmängden. I övrigt har ingenting förändrats sedan senast. Det handlar fortfarande om en enhet med Snapdragon 845-chipp och en 6,42-tums AMOLED-skärm. När telefonen är tänkt att släppas är fortfarande oklart, men sannolikt lär Oppo hinna bli först i världen med 10 GB arbetsminne i en smartphone. Det cirkulerar förvisso rykten om att Vivo skulle nosa på företeelsen också, men då handlar det enbart om högst flyktiga uppgifter. I Sverige är det notoriskt svårt att få tag på Oppos produkter och hittills har man fått finna sig i att importera dem. I början av året bekräftade Oppo att man hade planer på att ta sig in på den europeiska smartphonemarknaden, men sedan dess har det varit tyst om saken. 

Källa