https://www.mobil.se/nyheter/duell-iphone-6-plus-mot-samsung-note-4
557941
Stor ger mer

Duell: Iphone 6 Plus mot Samsung Note 4

Stor skärm visst, men ger det även andra fördelar? Vi ställer giganterna Iphone 6 Plus och Samsung Galaxy Note 4 mot varandra.

Format och material samt kamera

Format och material

Apple Iphone 6 Plus
Apple kallar det för ett helt nytt utseende, vi kallar det för en finslipad uppdatering. I grunden är Iphone i stort format väldigt lik föregångarna. Vi har stor skärm, lätt kurvat glas i kanten och så de rundade kanterna som ger bra grepp och baksidan i metall. På baksidan hittar vi både de framträdande linjerna som agerar antenn som den utstående kameralinsen. Enhandsläget där bilden halkar ner från övre delen av skärmen känns som en halvdan kompromiss.

Samsung Galaxy Note 4
Som namnet antyder är det här fjärde generationens Note-mobil och den står för flera framsteg och förbättringar jämfört med tidigare modeller. De fasade sidorna i metall bidrar till lite mer påkostad känsla medan fusklädret på baksidan gör tvärt om. Formatet är nästan identiskt med Iphone 6 Plus men funktionerna för att förenkla när du använder telefonen med enbart en hand betydligt bättre här.

Apple Iphone 6 Plus: 3/5
Samsung Galaxy Note 4 4/5

Vinnare: Samsung Galaxy Note 4

Kamera

Apple Iphone 6 Plus
Kameran är kanske inte den mest centrala funktionen i någon av de här telefonerna, men ändå viktig. Apple har med kameran i denna och tidigare Iphones gjort sig kända för att ha så få inställningsmöjligheter som det bara går och sedan ändå prestera i förhållande till det relativt bra bilder. Vi tar flera olika typer av bilder och jämför resultaten och då är det dock tydligt att Samsung tar hem segern med bättre detaljrikedom.

Samsung Galaxy Note 4
Om du vill det så finns det uppåt ett tjugotal olika inställningar du kan göra innan du tar din bild med Note 4 och det är långt ifrån självklart hur man ska hitta rätt eftersom en del inställningar är beroende av varandra. Det kunde göras mycket enklare. Det går dock att ta bilder i autoläge och få bra bilder, så vi låter inte förvirringen sänka Samsung i den här klassen. Bilderna vi tar under en konsert visar tydligt att Note 4 ger bättre resultat och både färgåtergivning och detaljer i det utmanande ljuset med mörker och spotlights är till Note 4:s fördel.  

Apple Iphone 6 Plus: 3/5
Samsung Galaxy Note 4 4/5

Vinnare: Samsung Galaxy Note 4

Fotoexempel från Apple Iphone 6 Plus

Fotoexempel från Samsung Galaxy Note 4

Appar och funktioner samt prestanda och batteri

Appar och funktioner

Apple Iphone 6 Plus
Jämför du Iphone 6 Plus med en tidigare Iphonemodell är den extra raden ikoner i startskärmen och den optiska bildstabiliseringen i kameran nog de främsta nyheterna. Bland nyheterna i operativsystemet Ios 8 hittar vi hälsofunktionerna och delning mellan Ipad, dator och Iphone. En fördel med Iphone är att Apple skickar med sitt eget officepaket, men direkta funktioner som särskilt utnyttjar skärmytan saknas.

Samsung Galaxy Note 4
Samsung har inte lyckats lika bra med funktionen i sin fingeravtrycksläsare som Apple, men tar igen det med besked genom sin penna. Den medföljande pennan S-pen som du förvarar i ett fack i botten på Note 4 är nyckeln till många av de unika funktionerna. Du använder inte pennan till alla funktioner, men när du behöver den bidrar den till mycket av mervärdet. Evernote-kopplingen gör det lätt att dela innehål med andra som inte har en egen Note. 

Apple Iphone 6 Plus: 3/5
Samsung Galaxy Note 4 4/5

Vinnare: Samsung Galaxy Note 4

Prestanda och batteri

Apple Iphone 6 Plus
Stor skärm innebär förutom stor bild av det du jobbar med även en potentiell strömtjuv. För att motverka det kan man i Iphone 6 Plus visserligen dra ner ljusstyrka men några strömsparfunktioner att tala om utöver det finns inte. Prestandamässigt kan snåla 1 GB i arbetsminne låta oroväckande, men något gör Apple rätt för det finns inte tillstymmelse till fördröjningar i systemet. De dyker möjligen upp efter något år när en mer resurskrävande upgradering av systemet släpps. 

Samsung Galaxy Note 4
När vi testade bägge telefonerna i vårt batteritest fick de spela en Youtube-film med full ljusstyrka och volym från fullt till tomt batteri och i det testet fick Galaxy Note 4 stryk av Iphone 6 Plus med en ynka minut (5,35 mot 5,36). Om du är beroende av lång batteritid är dock Samsungs batterisparfunktioner betydligt mera omfattande och användbara än de obefintliga motsvarigheterna i Iphone. Prestandan är god även här, men det är batterisparfunktionerna som avgör.

Apple Iphone 6 Plus: 3/5
Samsung Galaxy Note 4 4/5

Vinnare: Samsung Galaxy Note 4

Media och skärm samt totalbetyg och vinnare

Media och skärm

Apple Iphone 6 Plus
Från början hade Apple en fördel genom att telefonen bara fanns i en storlek vilket gjorde att apputvecklare kunde utveckla till just den och slippa anpassa. Men Iphone 6 Plus är läget ett helt annat och appar som inte är anpassade för den kan sakna detaljrikedom och se oskarpa ut. Även när det gäller anpassade appar så misslyckas dock skärmen i Iphone 6 Plus att nå upp i samma klarhet och skärpa som konkurrenten.

Samsung Galaxy Note 4
Det är intressant att titta på samma innehåll och lägga de båda skärmarna bredvid varandra för att jämföra. Samsung har en tid beskyllts för att deras Super Amoled-skärmar givit allt för mättade färger och det verkar som man tagit till sig av kritiken. Förutom att pixeltätheten är bättre än i Iphone 6 Plus (515 mot 401) så är även färgerna klarare utan att bli för mättade och onaturliga. 

Apple Iphone 6 Plus: 4/5
Samsung Galaxy Note 4 5/5

Vinnare: Samsung Galaxy Note 4

Totalbetyg
Apple Iphone 6 Plus: 16/25
Samsung Galaxy Note 4 21/25

Vinnare: Samsung Galaxy Note 4

Det är framförallt skärmen, de många funktionerna, bland annat de kopplade till pennan, samt anpassningen för enhandsanvändning som avgör. Det är tydligt att Galaxy Note 4 ger dig fler möjligheter att verkligen utnyttja den där stora skärmen till något.