En betydande del av ett videoklipp

DxO Mark börjar testa ljud

DxO Marks tester av mobilkameror har hittills varit begränsade till att handla om foto- och videokvalitet. Men i den senare kategorin ingår förstås också ljudet, som man nu också kommer att börja bedöma.

Publicerad Uppdaterad

Är du en i den tilltagande skara människor som tittar allt mer på Youtube och allt mindre på gammelmedias tv-kanaler? Då har du kanske uppmärksammat att det största problemet med Youtube inte är avsaknaden av intressant innehåll, programledartalang eller videokvalitet, utan snarare att klippen ofta håller mycket låg kvalitet när det kommer till ljudet. Just den saken har en tendens att kunna förstöra filmer och klipp som annars hade varit fantastiska. Samma sak gäller förstås i ännu högre grad för videoklipp som spelats in med smartphones. 4K, HDR och bildstabilisering i all ära, men är ljudet kass så blir semesterfilmen från Gekås nästan helt värdelös. Nu handlar det här förstås om mer än mikrofonen på din smartphone, men att den spelar en betydande roll råder det inget tvivel om. Därför börjar nu Dxo Mark – som de flesta av oss förknippar med betygssättning av kameror i allmänhet och mobilkameror i synnerhet – även att testa ljudupptagningen på smartphones. 

Stor variation

Dxo Mark konstaterar i ett inlägg på sin egen sajt att ljudets kvalitet har blivit allt viktigare i takt med att människor spelar in och konsumerar allt mer mobilt videoinnehåll. ”Variationen i ljudkvalitet mellan enheter är enorm, både när det gäller inspelning och uppspelning och det finns alldeles för lite vägledning för konsumenter som bryr sig om ljudkvalitet” skriver DxO Mark. Man kommer alltså att bedöma ljudkvalitén vid såväl in- som uppspelning på telefoner, och precis som när det gäller foto och video så har man brutit ned alla kvalitetsattributen i olika underkategorier. Ett dedikerat team med ingenjörer ska jobba uteslutande med kvalitetsbedömningen av ljudet och testerna kommer att ta upp till en vecka att genomföra. 

Huawei Mate 20 X i topp

Så här långt har man bedömt ljudet på sju enheter från fem olika tillverkare. I topp hittar via Huaweis Mate 20 X, som får 75 poäng. Huaweis telefon följs av Iphone XS Max och Iphone 11 Pro Max, Samsung Galaxy Note 10 Plus och Samsung Galaxy S10 Plus. På jumboplatserna hittar vi Honor 20 Pro som skrapar ihop 53 poäng, medan Sony Xperia 1 får nöja sig med 45 poäng. Huaweis telefon är bäst av samtliga både när det handlar om in- och uppspelning. Dxo Mark lovar att lägga till fler telefonmodeller inom kort. 

Källa