Turen till sommarstugan blev nära nog inställd eftersom jag gick och väntade på ett e-brev som jag så snart som möjligt skulle svara på. Stugan låg långt ute på landet, och där fanns ingen möjlighet att komma ut på nätet.
"Ta med den nya Nokia N90, med den kan du kolla din e-post" ropade chefen från andra änden av rummet. Perfekt lösning, med mail i mobilen var vistelsen i sommarstugan räddad. "Du behöver bara ställa in telefonen för att kunna användas på nätet, så är du i hamn". Det lät ju enkelt. Inget kunde stoppa mig nu.
Men så lätt kom jag inte undan. Att ställa in telefonen för att ta emot e-post visade sig vara lättare sagt än gjort. Efter en lång stunds testande, många försök, ett samtal till mitt telefonbolag och - till mitt stora förtret - lite hjälp från chefen, lyckades jag till slut. Men det var inte lätt.
Mobilskolan ger här en kurs i att ställa in mobilen för att kunna användas till e-post. Vi går långsamt fram, för det är inte riktigt så enkelt som det låter.
Det finns en mängd olika mobilplattformar och vi kan inte här ge vägledning i dem alla. Vi har därför valt att gå igenom inställningsprocessen i några av de vanligaste styrsystemen, och inte minst de många problem och gråa hårstrån som dessa inställningar orsakade Mobilskolans skribent.
Inledande manövrer
Först och främst är det förstås ett krav att din mobiltelefon kan ta emot och sända e-post. Så leta först upp bruksanvisningen - du kommer tyvärr inte undan den - och kontrollera att din mobil klarar detta. Därefter måste du kolla att ditt abonnemang innefattar tillgång till nätet. Det bör nämnas att många telefonbolag erbjuder "GPRS on the go", där det alltså inte är nödvändigt att du har upprättat ett abonnemang med tillgång till nätet. En sista viktig detalj att kolla är att din mailserver använder ett protokoll som klarar ingående och utgående dataöverföring. Grovt uttryckt handlar det om huruvida du vanligtvis läser din e-post i Outlook, annars kan du inte kolla din e-post från mobilen. (Se faktaruta).
Vidare är det en del uppgifter du ska ha till hands innan du går igång med inställningarna: Namnet på din in- och utgående server, din e-postadress, ditt användarnamn, ditt lösenord samt typen av brevlåda, vilket sammanfaller med din servers protokoll, oftast POP3.
Jag har för denna artikel ställt in tre telefoner med deras respektive styrsystem. Vi talar om Nokias N90 med systemet Symbian Series 60, Sony Ericssons k750i med Sony Ericssons eget system och en Qtek 8310 med systemet Windows Mobile 5. Dessa tre system är bland de allra mest använda på marknaden. Det ska nämnas att denna artikel inte ska ses som en jämförelse mellan de olika systemen, utan en guide till att ställa in dem för internet och e-post.
Nokias Symbian Series 60
Jag började med att ställa in en Nokia N90. Det var den telefon jag först lade vantarna på, men N90 var också den telefon som orskade mig mest huvudbry.
Först gick jag in i >InternetMed SMS'et kommer en kort vägledning till hur man ska göra. Man tillfrågas om man vill spara inställningarna, vilket man ska svara ja på. Sedan ska man ställa in från vilken server telefonen ska hämta e-post.
På N90 går du från huvudmenyn in i >MeddelandenValInställningarE-postBrevlådorValNy brevlådaBrevlådeinställningarTillträdespunkt under användningBrevlådetypPOP3För att sedan använda din e-post ska du helt enkelt gå in i >MeddelandenE-postValÖppna anslutningSony Ericsson
Efter att ha försökt mig på N90 kom turen till Sony Ericcson K750i. En snabb titt i manualen gav vid handen att mycket av det som gäller för Symbian Series 60 också gäller för Sony Ericssons system. Jag vill ändå nämna att trots att inställningsprocesserna på de två telefonerna liknar varandra mycket, så var det en hel del lättare att hitta runt i menyerna på K750i.
Först ska man - som beskrivits ovan - försäkra sig om att telefonen är klar att användas på nätet. Min var inte det, så jag fick återigen gå in på mitt telefonbolags hemsida och upprepa hela proceduren. Också här kan man göra samma sak från producentens, Sony Ericssons, hemsida. Efter att ha sparat inställningarna gick jag in i >InställningarAnslutningarInternetinställningarInternetprofilerTelmore WAP (GPRS)".
Nu återstod bara att ställa in telefonen att använda e-post. Jag gick in i >MeddelandenE-postInställningarKontoinställningarNytt kontoUpprätta anslutning viaTelmore WAP (GPRS)BrevlådaWindows Mobile 5
Slutligen hade turen kommit till min Qtek 8310. För första gången lyckades jag ställa in telefonen helt utan att använda bruksanvisningen.
Telefonen var inte heller denna gång inställd för att användas till e-post, men med Qtek'en behövde jag inte gå via telefonbolaget. Det enda som krävdes var en enda inställning. Under huvudmenyn valde jag >InställningarAnslutningarGPRSMenymail. Det enda jag behövde göra för att ställa in telefonen för att användas på nätet var att gå in i >Tillträdespunktinternet.
För att ställa in telefonen för att kunna ta emot och skicka e-post från min e-postadress, valde jag i huvudmenyn >MeddelandenMailMenyInställningarKontoinställningarE-postAvslutning
När man vet hur man ska göra, är det inte ett dugg svårt. Men det som orsakade mig mina stora inledande problem var att hitta fram til vilka undermeyer jag skulle gå in i för att ställa in telefonens e-post. För alla tre telefoner var det under >MeddelandenMin sommarhusvistelse gick som den skulle. Jag kollade e-posten och vädret var helt perfekt.
FAKTARUTA
Innan du ger dig i kast med inställningsmenyerna är det viktigt att du har samlat följande uppgifter:
Namn på din ingående och utgående server. Oftast är det samma adress.
Din e-postadress och tillhörande lösenord.
Din servers protokoltyp. Oftast POP3, men kan också vara IMAP4.
FAKTARUTA
Mest användbara e-postprotokoll till mobiltelefonen
POP3: Post office protocol (version 3)
IMAP4: Internet message Access protocol (version 4)
De flesta servrar använder POP3, så med stor sannolikhet är det denna du ska välja i dina inställningar.