Engeribesparande mobilspel

Ett spel där man får lära sig att spara energi i hemmet har visat goda resultat då det testades av en grupp ungdomar. Spelarna minskade energiförbrukningen i sina familjer med upp till 34 procent.

Publicerad Uppdaterad

Spelet Power Agent har utvecklats av Interactive Institute i samarbete med företaget Mobile Interaction. Den som spelar Power Agent får iklädda sig rollen av en hemlig energiagent som får uppdrag via mobilen. Uppdragen syftar till att rädda världen från en förestående energikris. Uppdragen utförs i verkligheten och leder också till en verklig minskning av energiförbrukningen i deltagarnas hem.

- Resultatet översteg vår förväntan, hushållen som deltog i studien minskade sin elförbrukning med upp till 34 procent, fortsätter Carin Torstensson, projektledare för spelet, i ett pressmeddelande.

Vilka effekter spelande hade kunde direkt utläsas genom elbolagens fjärravlästa mätare i de berörda hushållen. Spelet hade också den effekten att övriga familjemedlemmar engagerades i spelet och energisparandet även om det bara var ungdomarna som hade spelet i sina mobiler.

Försöket med Power Agent är en del i forskningsprojektet Young Energy. Projektet finansieras huvudsakligen av Svenska Energigruppen och i projektet deltar också Växjö Energi och Smedjebacken Ebergi Nät.