Annons

En handfull dollar per mobil

Ericsson och Nokia presenterar sina patentkrav för 5G-mobiler

Nokia, men även Ericsson och Qualcomm har presenterat sina priser mobiltillverkare som vill göra 5G-mobiler ska betala för att få utnyttja tekniken bakom jättarnas patent på området.

Publicerad Uppdaterad

Flera av de stora jättarna på mobilmarknaden sitter på viktiga patent som många gånger krävs, eller i alla fall är viktiga, för den som vill göra en 5G-telefon. Det dröjer fortfarande innan de första 5G-enheterna kommer ut på marknaden och det dröjer även innan näten står färidga, men Motorola har till exempel visat upp sin Moto Z3 med en tillbehörsmodul som ska ge mobilen 5G och den ska släppas under nästa år på amerikanska marknaden för operatören Verizons kunder.

Några euro per mobil

Nokia har nu meddelat att de tänker licensiera sina patent på området för en avgift på 3 Euro per mobiltelefon. Ericsson har en liknande strategi och har tidigare sagt att de vill ha 5 Euro för varje tillverkad 5G-mobil medan Qualcomm har en annan strategi. Qualcomm sade redan i slutet av 2017 att de planerade att ta 2,2275 procent av försäljningspriset på rena 5G-telefoner och 3,25 procent på de enheter som även stödjer 3G och 4G. Genom att sätta ett tak på 500 dollar i sin beräkningsmodell blir kostnaden Qualcomm kan få aldrig mer än motsvarande cirka 150 kronor, eller 16,25 dollar.

LG långt framme

Utöver Motorolas 5G-tillbehör har även LG då tillsammans med amerikanska operatören Sprint sagt att de ska ha en 5G-mobil klar under första delen av 2019 och även Samsung har berättat att de arbetar tillsammans med operatörer för att färdigställa en enhet innan de första näten är igång.    

Källa