Gav ”vilseledande” information

EU bötfäller Facebook på över en miljard

Facebook måste betala böter på motsvarande drygt 1 miljard kronor. Detta då man enligt EU-kommissionen kommit med vilseledande information i samband med köpet av Whatsapp.

Publicerad:

19 maj 2017 - 09:17

Uppdaterad:

19 maj 2017 - 09:17

Det slog ned som en bomb i techvärlden när Facebook 2014 aviserade att man skulle köpa meddelandetjänsten Whatsapp. En jätteaffär som självfallet blev föremål för granskning från alla håll och kanter. Och nu har EU-kommissionen kommit fram till att Facebook ska betala böter på motsvarande 1,074 miljoner kronor, då man enligt kommissionen kommit med vilseledande uppgifter i samband med förvärvet. 

Gick att matcha

Det som EU-kommissionen slår ned på är att Facebook i sin redogörelse för sammanslagningen hävdat att det inte var tekniskt möjligt att matcha Facebooks och Whatsapps användarbaser. Men efter ett halvårs utredning menar EU-kommissionen att det inte bara var möjligt vid tidpunkten, utan att Facebooks personal också kände till det. Facebook säger i ett uttalande att man inte gjort fel medvetet och att sammanslagningen inte påverkats av saken. 

Får godkänt ändå

Att EU nu bötfäller Facebook innebär inte att man drar tillbaka sitt tidigare klartecken till affären. Så sent som förra veckan åkte Whatsapp dessutom dit på att betala böter på motsvarande 30 miljoner kronor i Italien, då myndigheterna i landet slagit ned på att användarna tvingas gå med på att dela sin data med Facebook. 

.

.

 

.