EU: Låt marknaden sätta standarder
EU-kommissionär vill att marknaden, inte politiker, ska välja teknikplattformar.
EU:s kommissionär med ansvar för informationssamhället och medier, Viviane Reading, uppmanar tillsynsmyndigheter att låta konsumenterna själva välja den teknik som ger dem de tjänster de vill ha. Myndigheter ska inte längre vara tongivande för att sätta standarder. Reading talade vid ITU Telecom World 2006 i Hong Kong under måndagen.
- Vi vet att ett felval av standard skulle kunna låsa fast våra ekonomier vid en lång period av svag utveckling.
- Jag tycker att det ska vara upp till företagen själva att hitta affärsmodeller som får konsumenter att välja de tjänster de tycker bäst om.
Hon erkänner att standardiseringen av mobiltelefoni med GSM varit en enorm framgång, men menar att tiderna har förändrats.
- Beslutet om GSM-standarden var en milstolpe. I dag är bilden mycket mer komplex: mer sofistikerad teknik, fler marknader, mer internationell konkurrens. Det är mycket svårare för stater att trovärdigt argumentera för att val av en specifik standard.
Däremot vill kommissionären se att myndigheter hjälper till i arbetet kring införandet av standarder. Exempelvis genom att insistera på att standardiseringsprocesserna är öppna, effektiva och oberoende. Standarderna ska vara öppna och kompatibla. Hon tar upp exemplet med lagar och regler som förhindrar patentbakhåll, det vill säga att företag tiger om sina patentinnehav inom en föreslagen standard. När förslaget blir standard, tvingas andra företag betala licensavgifter.
Reading kommenterade också tilldelningen av frekvensutrymme. Övergången från analog tv till digital frigör eftertraktat utrymme i etern. Tjänster som mobil-tv och trådlöst bredband via mobilnät eller WiMax kräver dock möjlighet till stordriftsfördelar. För att uppnå det måste regleringarna blir flexiblare, menar Reading.
- Vi måste göra grundläggande förändringar, och vi måste göra dem nu, för att dra nytta av den här "digitala återbäringen" i hela världen.
- Vi är långt ifrån det här i dagsläget. Men, hindren är byråkratiska - inte tekniska. Det är politikernas skyldighet att se till att det blir rätt.
Uttalandena kan ses som ett steg närmare mot den modell som sedan länge använts i USA, där branschaktörer traditionellt sett tillåtits sätta standarder i konkurrens.
Källa