Multitasking bättre i Android

Expert: ”Ios 9 förvirrar användarna”

Bland nyheterna i Apples Ios 9 finns flera försämringar anser en expert inom användbarhet.

Publicerad Uppdaterad

Användbarhetsexperten Raluca Budiu är övertygad om att mutlitasking är en central funktion i dagens mobiltelefoner eftersom allt fler av oss behöver växla mellan flera olika appar för att till exempel planera ett restaurangbesök, men hon pekar på flera nackdelar med den funktionen för detta i Ios 9.

Oavsett om man använder Ios eller Android kan man idag växla mellan appar på två sätt. Man kan antingen visa senast aktiva appar, eller så kan man använda ”Tillbaka”-knappen. Det senare alternativet är för Ios-användare nytt och kom i nylanserade Ios 9.

Enligt Raluca Budiu är dock tillbakafunktionen i Ios 9 dåligt konstruerad och riskerar att förvirra användare. Hon lägger fram flera argument för sitt påstående.  För det första anser hon att knappen som den visas i övre vänstra hörnet av skärmen är alldeles för liten och ”känns som ett plåster ditsatt på en vacker och färdigdesignad produkt”.  En annan nackdel med knappen är att den bara finns där om appen som är aktiv öppnats av en annan app och dessutom kan knappen hamna bredvid apparnas egna Tillbaka-knappar och på det sättet förvirra användaren ytterligare.

Som ett råd till apputvecklare som vill använda funktionen anser Raluca Budiu  att man ska namnge appens tillbaka-knapp med vad den verkligen leder till och att den egna appens namn och logotyp ska synas även på undersidor i den egna appen så att användarna hela tiden är säkra på i vilken app de är. 

Företaget Nielsen Norman Group har arbetat med användbarhet på nätet sedan internets barndom och har stor och bred erfarenhet såväl inom användaranpassad webbdesign som mobila enheter och appar.  De drar slutsatser av studier och användartester och sprider det de kommit fram till i seminarier och enskilda kurser. 

När Raluca Budiu jämför hur multitasking fungerar i Ios och i Android är slutsatsen att Android lyckats bättre, bland annat för att de utnyttjar skärmutrymmet bättre i sin appväxlare och dessutom har tillbakaknapp oavsett om appen du använder startats av en annan app eller inte.

Källa