Det här kan bli grymt

Första intrycket: Sony Xperia Z1 Compact

Sony tog Xperia Z1 och hamrade in nästan varenda specifikation i ett mindre fodral, nu har vi börjat testa den.

Publicerad Uppdaterad

Vi kan det vid det här laget. Först kommer toppmodellen med alla specifikationer vi kan förvänta oss och några månader senare kommer Mini-utgåvan, med oftast inte ens hälften så roliga specifikationer i mindre format.

Även om Phablets och i allmänhet telefoner med stora skärmar börjar bli normen idag och spås bli ännu större i framtiden är det fortfarande ett sug efter mindre telefoner. Antingen för att du har mindre händer, tycker det är bekvämt, lättare vill kunna få plats med den i fickan eller vad det nu kan vara för anledning. Problemet under de senaste åren har varit att den egentligen enda telefonen med vettig prestanda i mindre format har varit Iphone, medan i stort sett alla Android- och Windows Phone-modeller i mindre format varit budget- eller mellanklassmodeller med specifikationer därefter.

Trendbrottet
Just därför är Xperia Z1 Compact så pass intressant. Det är flaggskeppet Xperia Z1, med Snapdragon 800-chip och kamera på 20-megapixel och vattentålighet, men i ett betydligt smidigare format. Femtumsskärmen har bytts ut mot 4,3 tum, vilket också har lett till att upplösningen sänkts från 1920x1080 pixel till 1280x720. Det mindre formatet har även gjort att batteriet minskats, från 3 000 milliamperetimmar till 2 300. Utöver upplösning och batterikraft är det däremot samma lur som toppmodellen, vilket definitivt inte är vanligt i den här branschen.

Efter att ha pillat på den i några timmar kan vi konstatera att den faktiskt är precis så bra som vi hoppats på. Både vid användning och i rena prestandatester ligger den på jämn nivå med storebror Z1 och alla andra lurar med Snapdragon 800. Även om en betydligt lägre skärmupplösning gör underverk för hur mycket ström som går åt att driva telefonen var vi samtidigt väldigt nyfikna på just batteritiden. Nu har vi än så länge inte haft tid att testa den ute i fält speciellt mycket, men vi slog av allt vad strömsparfunktioner heter och utsatte den för vårt batteritest över en natt. Resultatet återkommer vi till i vårt fullständiga test nästa vecka, men vi kan nämna att vi är helt sjukt imponerade av hur länge den höll igång.

Är det något speciellt vi ska titta på under testet av Z1 Compact? Kommentarsfältet står till ert förfogande.