Ubuntu mobilt

Hands-on med Ubuntu-surfplattan

Ubuntu har inte slagit som mobilsystem. Nu försöker man med surfplatta, och lyckas rätt bra med det.

Publicerad Uppdaterad

Canonical, företaget bakom Linux-gränssnittet Ubuntu, har under flera års tid försökt göra ett intryck på mobilmarknaden med sitt Ubuntu Touch. Spanska BQ är en av mycket få tillverkare som gjort en mobil med systemet.


Nu gör BQ även en surfplatta med Ubuntu Touch. Det här är ju ett område som Microsoft har kämpat med i många år nu, att göra enheter som kan fungera som hybrider mellan dator och surfplatta. Frågan är om inte Ubuntu lyckats bättre. Övergången mellan mobilsystemet och det vanliga systemet känns i alla fall betydligt mer naturlig.

Med mus och tangentbord anslutna via Bluetooth är surfplattan en fullständig Ubuntudator, som kan köra både appar och datorprogram, och pluggar du ur dem växlar det automatiskt över till surfplatteläget, som känns intuitivt och polerat. 

Pekskärmssystemet är i stort detsamma som när jag kände på det i mobilen för ett år sedan. Plattan känns dock betydligt mindre laggig än telefonen jag testade då. Gränssnittet har en del egna lösningar, och man har något som kallas scopes, som är ett mellanting mellan appar och RSS-feeds. Ja, RSS:er är en av flera möjliga informationskällor, men till exempel Soundcloud-scopen låter dig spela upp musik du öppnar.


Systemet innehåller inga spärrar som hindrar dig att köra vanliga program i surfplatteläget, men du kommer förmodligen att få svårt att interagera med programmet. Enligt Ubuntu finns det något tusental appar till systemet, de flesta community-utvecklade.

Plattan i sig är inget särskilt, men har fullt habil byggkvalitet, absolut inte skräp. Den har HD-skärm, 16 GB lagring, 2 GB RAM, ett 64-bitars Mediatek-chipset, och är lätt i hand. Vi har inga prisuppgifter, eller ens namn, på plattan, som ska börja säljas nästa månad.

Det finns ingen distribution i Sverige för plattan, vill du köpa den får du beställa den från BQ:s webbshop. Men ärligt talat, pysslar du med Ubuntu lär du väl inte köra fast på en sån småsak?