Tänker nytt

Vi har börjat testa Sony Xperia X

Sony tänker i nya banor med Xperia X och vill att vi också ska göra detsamma.

Publicerad Uppdaterad

Z-serien är död och begraven och med Xperia X-serien tänker Sony i lite nya banor. Med tre modeller, XA, X och X Performance, nu under maj och juni vill de erbjuda en serie telefoner för alla. Från mellanklass i Xperia XA, till vad de kallar för toppmodell med Xperia X och till en telefon med yttersta toppspecifikationer i form av Xperia X Performance.


Största fokus ligger på mellanmodellen Xperia X, vilket är den vi fått in för test här på Mobil. Telefonen möttes av ganska ljumma reaktioner när den presenterades under Mobile World Congress, mycket till följd av användningen av Qualcomms Snapdragon 650-chip. 600-serien har kommit att förknippas med övre medelklassen av telefoner under åren, medan dunderlurarna kört på 800-serien. Det gjorde att Xperia X hamnade i skymundan bakom Samsungs S7-lurar, LG G5 och mostvarande telefoner under mässan.


Anledningen till att “bara” använda Snapdragon 650 är enligt Sony att mobilerna numera har blivit så pass bra när det kommer till processorer att de väljer att fokusera på andra saker som konsumenterna tycker är viktigare. Så länge telefonen inte upplevs som långsam, vilket Xperia X hittills inte gjort för oss heller, spelar det inte så stor roll vilket chip som sitter i om telefonen uppfyller andra krav bättre.

Bland dessa återfinns bland annat kamera och batteri. Det sistnämnda handlar fortfarande om två dagars batteritid, som Sony kört på länge. Bland annat uppnås detta med batterisparfunktionerna i Android 6.0, men även med det återintroducerade Stamina-läget, som ska komplettera bland annat Googles egen Doze-funktion. Hittills har vi inte haft telefonen igång tillräckligt länge för att kunna testa det i praktiken. Sony ska även ha byggt in teknik som gör att batteriet tar mindre stryk under laddning, vilket ska leda till att batterikapaciteten försämras i långsammare takt än hos andra telefoner.

Kameralinsen sticker upp något från baksidan

Kameran är nästa steg, som med hjälp av den fysiska kameraknappen kan gå från avstängd till knäppt bild på under sekunden om du har den funktionen påslagen. En av de större nyheterna annars är att autofokusen flyttar sig efter rörliga mål för att hela tiden kunna ge så skarpa bilder som möjligt. Nedan ser ni två inomhusexempel från kameran och vi kommer att titta mer på detta i vårt fullstora test inom kort.

Fingeravtrycksläsaren sitter på strömknappen som hos Xperia Z5

Telefonen i sig märker tydligt ut ett område för NFC-mottagning på framsidan, som har fått flytta dit då baksidan numera är av metall. Ytan märks ut av en hårt ditklistrad lapp som är tänkt att plockas bort så snart du lärt dig var kontaktytan sitter. Just när det gäller designen är kanterna betydligt mer avrundade än tidigare och det är en av anledningarna till att Sony hoppas kunna locka en bredare massa med Xperia X.

NFC-klistermärket
Borttagen efter lite knåp

Något som däremot försvunnit på telefonen som annars varit Sonys signum tillsammans med batteriet är vattentåligheten. Vill du ha en vattentålig Sony-lur anno 2016 får du vänta in Xperia X Performance. Detta ska bland annat ha gjorts för att hålla nere priset, som fortfarande ligger på 6 000 ska sägas, och för att funktionen inte angetts som högprioriterad när Sony frågat sina kunder (här i Sverige är det dock en populär funktion ska det sägas).

Micro USB är standarden för laddning. USB-C och trådlös laddning saknas

Är det något speciellt vi ska titta på när det kommer till Xperia X? Hojta till i kommentarsfältet så håller vi ett öga på det under testandet.