Apples toppmodell

Första intrycken: Iphone 5s

Hemknappen saknar ikon denna gång.
Kameran med de dubbla lysdioderna.
Inställningarna för fingeravtrycksläsaren.
4G mot 3G i Iphone 5s respektive Iphone 5.

Apples senaste toppmodell har inte släppts i Sverige än. Mobil har dock fått tag i ett exemplar och här är våra första intryck.

Publicerad Uppdaterad

Den är grå, eller ”rymdgrå” om vi frågar Apple, och hemknappen på framsidan saknar den klassiska fyrkantsikonen på hemknappen. Det, och att kameran begåvats med dubbla lysdioder istället för en är det enda som fysiskt skiljer Iphone 5s från den svarta Iphone 5 vi jämför med. Precis som vi väntade oss redan innan luren presenterats officiellt alltså eftersom det är så Apple jobbar med sina lurar. Iphone 5s representerar det numera klassiska mellanåret mellan större uppdateringar av designen, även om ett antal skaltillverkare kommer behöva klia sig i huvudet för att ge plats åt den nya hemknappen och fotolampan.

Störst på utsidan

Den mest uppmärksammade funktionen hos Iphone 5s är utan tvekan hemknappen, eller snarare att den numera agerar fingeravtrycksläsare. Placera det finger du vill använda på hemskärmen ett par gånger under inställningsfasen och sedan är du igång. Vill du använda fler fingrar, exempelvis dina båda tummar för att inte behöva bry dig om vilken hand du håller luren i, går det snabbt att lägga till fler fingrar i inställningarna.

Fingeravtrycket används sedan för att låsa upp telefonen och för att bekräfta din identitet när du köper prylar på App store. En ganska begränsad funktionalitet som kan bli riktigt användbar om Apple öppnar upp det hela för utvecklare så att du exempelvis inte behöver dutta med lösenord för olika appar eller sajter. Som det är nu går det åtminstone fortare att låsa upp telefonen med fingret än att skriva in lösenordet.

När det gäller den andra nyheten på utsidan, kameran, är det något vi återkommer till under veckan för att se hur den står sig mot konkurrenterna och föregångaren.

Större på insidan

En annan stor nyhet som inte är exklusiv för Iphone 5s, utan för rätt många Iphones numera, är Ios 7. Vi har redan gått igenom systemet i en tidigare artikel och hänvisar därför till den. Utöver inställningar för fingeravtryck hittas den stora mjukvarunyheten hos Iphone 5s i App Store, där du numera kan ladda ner kontorsapparna Pages, Numbers och Keynote gratis (något som annars kostar 75 kronor stycket).

En välkommen nyhet är att mobilnätet kallar sig för LTE istället för 3g, vilket ger oss närmare tre gånger så snabb datahastighet nedströms och närmare tio gånger snabbare data uppströms gentemot föregångarens 3G-nät. Än så länge har vi bara hunnit testa mot en operatör, men återkommer med fler detaljer i vårt fullständiga test.

Iphone 5s mot Iphone 5, eller snarare 4G mot 3G

När det gäller övrig hastighet kommer vi att titta närmare på det och jämföra med konkurrenterna under morgondagen. Det ska dock sägas att det utökade och snabbare minnet kombinerat med 64-bitarsprocessorn ger en ruskig massa extrafart jämfört med Iphone 5.

Det är dock inte bara A7-processorn som tuffar på under skalet, utan även lillebror M7. Den processorn ska sköta om kompass, accelerometer och gyroskop. Lite för att låta huvudprocessorn ägna sig åt mer krävande saker, men också för att spara ström genom att använda en betydligt strömsnålare processor (en ARM M3-processor på 180 megahertz för att vara exakt). När vi drar igång en av hittills få appar som stödjer den nya processorn, Strava Run, får vi frågan om appen får använda rörelsedata. Det ska i sin tur leda till att appen drar mindre ström och ger dig en bättre batteritid. Vi jobbar på i löparspåret så mycket benen orkar för att få fram en jämförelse till vårt fullständiga test i slutet av veckan.

Apropå batteritid är våra första intryck att det blivit betydligt bättre sedan Iphone 5. Batteristapeln sjunker betydligt långsammare hittills, vilket troligen kan tillskrivas både processorer och ett marginellt uthålligare batteri (1560 milliamperetimmar mot 1440 milliamperetimmar).

Vi kommer att återkomma till både Iphone 5s och Iphone 5c fler gånger under veckan. Men som ett första intryck känns det, tyvärr, lite som det brukar med Apples mellanår. Har du en Iphone 4 eller äldre blir uppgraderingen rejäl, men har du redan en Iphone 5 är det främst en begränsad fingeravtrycksläsare som kommer att märkas av. Som sagt återkommer vi i slutet av veckan med en slutgiltig bedömning.