https://www.mobil.se/nyheter/f-rsta-intrycket-htc-10-evo
562407
Nyheter
En "HTC 10 Plus"

Första intrycket: HTC 10 evo

HTC har gjort en Plus-modell och låter oss även anpassa ljudet personligen.

De flesta stora mobiltillverkare idag har toppmodeller i flera utföranden så att kunden kan välja mellan stor och lite mindre skärmstorlek. Nu sällar sig även HTC till den skaran. Det är dock inte skärmstorleken som hör till det mest intressanta med HTC 10 evo som ska släppas till försäljning i Sverige i början av nästa år. 

HTC 10 evo skiljer sig från systermodellen HTC 10 genom att den har större skärm och en matt yta, bland annat.

Telefonen är större än systermodellen HTC 10, har en skärm som skyddas från stötar av Gorilla Glass 5, tål vatten bättre, har bättre kamera och anpassat ljud. Låt oss börja med det anpassade ljudet. Jag börjar med att plugga in de medföljande hörlurarna. Eftersom HTC 10 evo inte har hörlurskontakt är de medföljande lurarna de enda jag kan testa med. En usb-c till 3,5-adapter som hör till Moto Z fungerar inte. Hur som helst, när jag pluggat in det medföljande headsetet ber telefonen mig att köra anpassningsprogrammet som ska skräddarsy ljudupplevelsen efter mina örons “unika inre struktur”. Det sker genom att jag tar på mig lurarna, telefonen skickar ut ett ljud och lyssnar efter feedback, alltså hur ljudet studsar. Sedan skapas en unik profil. När telefonen spelar upp sitt exempelljud med och utan anpassning är fördelarna uppenbara. Exempelljudet anpassat för mina öron låter exemplariskt i de små medföljande lurarna. Det av HTC påstådda “vanliga” ljudet utan anpassning låter väldigt mycket sämre. Det blir intressant att testa funktionen vidare när jag kan använda även andra hörlurar, men med de medföljande lurarna är ljudet i Spotify som jag laddar ner och installerar inte lika bra som HTC:s exempelljud.

HTC 10 evo saknar vanlig hörlurskontakt och ingen adapter följer med.

Tittar vi på telefonens format och formgivning är det tydligt att HTC håller hög klass, men den här telefonen känns inte riktigt lika påkostad som HTC 10 och det har att göra med metallen som här är matt och inte putsad blank som i HTC 10. Ytan är istället lite sträv, vilket gör att den ligger lite säkrare i handen. Formatet är snarlikt det för Iphone 7 Plus och Samsung S7 Edge som båda har lika stora skärmar, 5,5 tum.  HTC 10 evo är inte  riktigt lika hög som Iphone 7 Plus men lite bredare än Samsung Galaxy S7 Edge.

En fördel HTC 10 evo har, än så länge i alla fall, gentemot några av konkurrenterna är att den har senaste versionen av Android. Med Android 7.0 Nougat installerat från start kan HTC 10 evo erbjuda två appar bredvid varandra på den 5,5 tum stora skärmen, även om den ibland klagar på att “den här appen kanske inte fungerar med delad skärm”.

Relaterade artiklar

Bilder