6 tum stor

Första intrycket: Huawei Mate 8

En finslipad toppmodell med framförallt en hel del nyheter under skalet. Vi har fått in Huawei Mate 8 för test.

Publicerad:

30 jan 2016 - 08:09

Uppdaterad:

30 jan 2016 - 08:09

Till det yttre innebär inte Huawei Mate 8 någon revolution. Huawei är konsekventa i sitt arbete med att utveckla sina telefoner och det handlar framförallt om att göra skärmytan större i förhållande till telefonens yttermått. Det känns det som man lyckats med för sextumsskärmen upptar nu 85 procent av telefonens framsida vilket är mer än tidigare. Med en sex tum stor skärm handlar det här om en ordentligt stor telefon, i samma storleksklass som till exempel LG V10 som har en mindre skärm på 5,7 tum.

Under skalet handlar nyheterna i Mate 8 framförallt om prestanda när det gäller processorkraft och batterikapacitet. Under den korta tid vi haft telefonen kan vi ännu inte riktigt dra slutsatser kring hur batteritiden med det 4000 mAh starka batteriet är, men prestandan när det gäller processorkraft är mycket god, i alla fall om man utgår från de benchmarktester vi gjort och som du kan se i faktarutan här intill.

Anpassat utseende
Operativsystemet i Huawei Mate 8 är den senaste versionen av Android, alltså 6.0 Marshmallow, men Huawei gör sitt bästa för att dölja det eftersom man lägger sitt eget skal över. Du märker det främst genom att det saknas applista. Istället samlas alla installerade appar och widgets direkt på startskärmarna.

Bland funktionerna Mate 8 har kan vi nämna möjligheten att ta kort på visitkort och få telefonen att tolka informationen och direkt skapa en ny post i din adressbok med informationen från kortet. Det här kräver att bilden är ordentligt skarp, men när vi väl lägger kortet på ett bord och tar bild fungerar det helt klockrent.

Mer om kameran
Kameran i sig presterar annars relativt bra, men den når inte upp i samma nivå som dagens toppmodeller från konkurrenter som Sony och Samsung. Gränssnittet i kameraappen kan upplevas som lite rörigt i det manuella proffsläget, men ändå kan man sakna en del funktioner, som till exempel manuell fokus. Kameran orkar inte riktigt i mörker lika bra som till exempel Samsung Galaxy S6.

Huawei har senast fått uppmärksamhet för sin Nexus 6P som fått ett positivt mottagande och en del egenskaper verkar ha följt med till Mate 8. Ett exempel är fingeravtrycksläsaren som är både snabb på att lära sig dina fingeravtryck och sedan även problemfritt läser av dem när du låser upp enheten.

.

.

 

.