Androidplatta

Första intrycket: Samsung Galaxy Tab S3

Vi har börjat testa Samsungs surfplatta.

Publicerad Uppdaterad

Galaxy S3 Tab lanserades under mobilmässan i Barcelona i februari och har nu börjat dyka upp hos svenska återförsäljare. Operativsystemet som används är Android till skillnad då från Samsung Galaxy Book som lanserades samtidigt men har Windows som operativsystem.

Samartphoneinspirerad

Samsung Galaxy Tab S3 har ärvt en del egenskaper från Samsungs smartphones till exempel med glasbaksidan, men den är inte vattentålig. Först och främst är kanske Tab S3 tänkt som en nöjesplatta i hemmet med sina fyra högtalare, en i varje hörn och så skärmen då som känns ljusstark.  

Har du en Samsung-telefon kan Galaxy Tab S3 vara ett bra tillfälle att testa Samsungs tjänster för att använda surfplatta och telefon tillsammans. Ett exempel är Samsung Cloud där du kan välja att bilder ska sparas, så när jag loggar in på plattan dyker direkt mina foton tagna med Galaxy S8 Plus upp i bildgalleriet. Det fungerar i alla fall under förutsättning att du sparat bilderna på telefonens interna minne för Samsung Cloud klarar irriterande nog inte att synka bilder på minneskort.

Penna medföljer

Med plattan följer en penna, Samsungs S-pen, och när jag startar appen Samsung Notes dyker mina befintliga anteckningar liksom bilderna i galleriet även de upp här. Pennan är skön att skriva med framförallt eftersom storleken är ungefär som en normal penna. Det ska göra att greppet blir skönare och att man kan skriva en längre stund utan att greppet blir krampaktigt och det stämmer.

Koppling till mobilen

Pennan följer alltså med om du köper Tab S3, men det gör inte tangentbordet man kan köpa till. Utöver att lämpa sig väl för Word och andra liknande appar kan du svara på sms till telefonen genom att skriva svar på surfplattan. Det hela förutsätter att du använder och installerar appen Samsung Flow som kopplar samman telefon och surfplatta och låter dem utbyta information. Det här fungerar relativt bra när vi testar.

Appaviseringar från telefonen visas i surfplattan, men du kan inte agera på informationen om inte appen som ber om uppmärksamhet finns i surfplattan. Upplyser till exempel Instagram i telefonen om att en kompis postat en ny bild måste du titta på bilden i telefonen. Har du å andra sidan Instagram installerat både i surfplatta och telefon får du dubbla appaviseringar på det här sättet. För att kunna svara på sms krävs att du använder Samsungs egen sms-app i telefonen.

Smidigt är i alla fall att man via Samsung Flow kan aktivera internetdelning så att telefonen delar ut sin uppkoppling till surfplattan utan att du ens behöver ta fram telefonen. 

Delningsfunktionerna med telefonen tillsammans med ljudet och pennans egenskaper känns som det mest intressanta aspekterna på Samsungs nya surfplatta.