Annons

Även rika länder har dålig uppkoppling

Facebook Lite nu släppt i fler i-länder

Facebook Lite – det vill säga den avskalade och resurssnålare varianten av Facebooks mobil-app – var ursprungligen ämnad för så kallade utvecklingsmarknader. Men nu har appen släppts i ett flertal i-länder, då Facebook konstaterat att även rika länder lider av dålig uppkoppling här och var.

Publicerad Uppdaterad

Facebook Lite togs fram som ett alternativ för användare i länder där uppkopplingen ofta är dålig och där de mobila enheterna inte har lika avancerade specifikationer som i rikare länder. Det handlar om en mycket lätt app på bara 252 kb som dessutom fungerar rätt bra även när bandbredden är klen. Appen såg dagens ljus 2015 och har sedan dess lanserats på ett flertal marknader runt om i världen, dock inte i några i-länder. Men sedan igår finns appen även i ett antal länder som från början var allt annat än aktuella för den, däribland USA, Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Nya Zeeland. Vi svenskar kan sedan tidigare ladda ner och använda appen.  

Använder mindre data

Även om problemen med dålig uppkoppling är betydligt mindre i de nya länder som appen nu lanserats i, så finns även andra fördelar med Facebook Lite. Inte minst så konsumerar appen avsevärt mindre data än vad original-appen gör. Dessutom passar den ganska bra för användare som är mindre intresserade än snittet av Facebook. Kärnfunktionerna finns där, men avdelningar som exempelvis Marketplace och Facebook Watch är bortplockade, något som kan göra det smidigare att scrolla igenom flödet. Det är med andra ord långt ifrån omöjligt att Facebook Lite blir en hit även i rikare länder.

Mobil har sedan tidigare testat Facebooks nedbantade version av Messenger. Det testet kan du läsa här.

Källa