Efter höstens orkaner

FCC vädjar till Apple: Aktivera FM-chipp i Iphone

Den amerikanska telekommyndigheten FCC vädjar nu till Apple att följa tidigare uppmaningar om aktivering av Iphones FM-chipp. Detta i kölvattnet av de naturkatastrofer som drabbat Karibien och USA på sistone. Apple poängterar dock att de nya telefonmodellerna Iphone 7 och Iphone 8 inte ens har några FM-chipp.

Publicerad Uppdaterad

Det är orkanerna som svept fram över Karibien och sydöstra USA som föranlett uppmaningen från FCC till mobiltillverkarna att aktivera de FM-chipp som finns i telefonernas modem. Detta då FM-radiofunktionen kan spela en avgörande roll i att ge användarna krisinformation, när mobilmaster slagits ut. Det ska enligt FCC vara enbart Apple som inte vill följa uppmaningen. 
”På senare år har jag upprepade gånger uppmanat tillverkarna att aktivera de FM-chipp som finns i de flesta smartphones som säljs i USA” skriver FCC:s Ajit Pai i ett uttalande där han konstaterar att han hoppas att Apple ska ändra ståndpunkt i frågan. 

Finns i modemchippen

De modemchipp från både Qualcomm och Intel som sitter i Iphone har mycket riktigt inbyggd FM-mottagning, som ska göra det möjligt att ta emot klassiska radiosändningar. Men Apple skriver i ett uttalande att varken Iphone 7 eller Iphone 8 har något FM-radiochipp, än mindre antenner som medger att man tar emot den typen av signaler. ”Vi bryr oss väldigt mycket om användarnas säkerhet, speciellt vid krissituationer, och därför har vi implementerat moderna säkerhetsfunktioner i våra produkter” skriver Apple. FCC har i nuläget inte kommenterat uttalandet. 

Källa