Söker pengar via Indiegogo

Finska PuzzlePhone utmanar Project Ara

Modulära PuzzlePhone är en smart mobil i form av en byggsats i tre delar. Nu söker man pengar via Indiegogo för att göra verklighet av projektet.

Publicerad Uppdaterad

Modulära telefoner - det vill säga enheter där du kan byta ut och uppgradera komponenter själv - spås bli nästa stora steg för mobiler. 

Sedan en tid tillbaka driver Google ett modulärt telefonprojekt som man kallar Project Ara, men nu ser sökjätten ut att få konkurrens från lite oväntat håll.

Finska PuzzlePhone har tagit ett fram ett enkelt och intressant modulärkoncept där telefonens konstruktion består av tre delar: En ”hjärna” som innehåller processorn, kameran, ram-minne och lagringen, en ”rygg” som utgörs själva grundstommen med skärmen på framsidan, samt ett ”hjärta” som består av batteriet och sekundära komponenter.

I december förra året presenterades en prototyp, och nu söker PuzzlePhone 250 000 dollar, motsvarande cirka 2 miljoner kronor, i finansiering via Kickstarter-konkokurrenten Indiegogo. De insamlade pengarna ska bland annat användas för att betala för tillverkning och leveranserna av enheterna, uppger företaget.

I sitt grundutförande har PuzzlePhone en femtumsskärm med full hd-upplösning, ett åttakärnigt 64-bitars-chipp, 3 gigabyte i ram-minne, 12-megapixelskamera och lagring på 16, 32 eller 64 gigabyte beroende på modell.

PuzzlePhone har i skrivande stund fått in cirka 33 000 dollar, vilket motsvarar 13 procent av målet. Värt att notera är att kampanjen använder sig av så kallad ”flexible funding” - en finanseringsmodell som innebär att PuzzlePhone kan behålla de insamlade pengarna även om man inte når upp till målet på 250 000 dollar under den avsatta perioden.

Källa