Data avslöjade lögner

Fitbit-enhet fick central roll i mordutredning

En man i Connecticut sitter nu anhållen misstänkt för att ha mördat sin egen fru. Detta sedan hans tidigare alibi spräckts – av en Fitbit-enhet.

Publicerad:

27 apr 2017 - 07:33

Uppdaterad:

27 apr 2017 - 07:33

En 39-årig kvinna i Connecticut mördades i sitt hem strax innan jul 2015. Hennes man hävdade då att hon fallit offer för en mördare som trängt sig in i deras garage och tagit livet av henne i samband med att hon återvände från ett träningspass. Men när polisen inte fann några tecken på intrång fattade man misstankar, och bestämde sig bland annat för att titta närmare på kvinnans fitness-armband, en enhet från Fitbit. 

Stämde inte med tiderna

Fitbit-enheten visade mycket riktigt att kvinnan hade varit och tränat vid den uppgivna tidpunkten. Men den tid då hon ska ha bragts om livet stämde inte, då armbandet plockat upp steg i över en timme efter det. Därmed sprack makens alibi. Ytterligare omständigheter bidrog till att han nu sitter anhållen, inte minst att han hade en affär med en annan kvinna, som dessutom var gravid. Mannen ska även ha försökt lösa ut kvinnans livförsäkring bara fem dagar efter hennes död. 

Wearable tech ofta viktig komponent

Fallet är inte det första där en wearable tech-enhet kommit att spela en avgörande roll i utredningsarbetet, och sannolikt lär det bli allt vanligare att sanningen kommer fram via tekniken vid brottsutredningar av olika slag. Poliser, åklare och jurister har framhållit att man snabbt kan få fram detaljerade uppgifter om en persons aktiviteter via just wearable-enheter och – i ännu högre grad – smartphones. Fitbit har valt att inte kommentera saken, vilket man har för vana att inte göra i den här typen av fall. 

.

.

 

.