Annons

Även nya funktioner i Fitbits system

Fitbit Versa 2 lanserad

När Fitbit lanserar höstens nyheter står klockan Versa 2 i centrum.

Publicerad Uppdaterad

Klockan Fitbit Versa som lanserades förra året är företagets storsäljare sedan dess, och det är inte så konstigt att man lagt mycket krut på uppföljare. Först den billigare Versa Lite Edition som kom i våras, och nu Versa 2.

Jämfört med den första Versa är den största skillnaden skärmen. Dels har den blivit större, med mindre ramar runt, dels är den nu av Oledtyp, i stället för LCD som den ursprungliga Versa hade. Med en ljusstyrka på 1000 nits ska den göra sig bra även i dagsljus. Övergången till Oled möjliggör också ett always on-läge, där du alltid kan se vad klockan är utan att behöva väcka skärmen. Det läget äter dock en del batteritid, och sänker den totala batteritiden från mer än 4 dagar till drygt hälften av det.

Versa 2 har även fått en mikrofon, men tyvärr får vi i Sverige inte glädje av att kunna använda den för röststyrning. Den stödjer nämligen bara Amazons röstassistent Alexa, som inte finns i Sverige. Siri eller Google Assistant går alltså inte att använda med klockan.

Snabbare processor

Processorn i klockan är också snabbare, vilket ska ge både snabbare respons och snabbare synkning, och precis som på Versa Lite Edition har man reducerat de fysiska knapparna till en enda i stället för tre, i övrigt sköts navigeringen via pekskärmen. Versa 2 är något tjockare än den ursprungliga Versa, men annars är dimensionerna ungefär desamma.

Som vanligt hittar vi Fitbits funktioner för att räkna steg och mäta puls och sömn i klockan. Betaltjänsten Fitbit Pay, som stöds av flera svenska banker, finns också här. Det finns även en app som är fjärrkontroll för Spotify, men inget läge för offlinemusik. Inbyggd GPS finns inte heller. Vill du kunna få din löprutt utan att ha med dig mobilen är du hänvisad till den dyrare Fitbit Ionic.

Priset för Fitbit Versa 2 blir 2200 kronor. En specialutgåva med vävda armband kostar 2500 kronor. Säljstart är den 24 september.

Smart väckning i befintliga Fitbit-enheter

Man presenterar även två nyheter i Fitbits system som kommer även användare av Fitbits befintliga utbud till del. Den ena är smart väckning, där du sätter ett halvtimmesintervall du vill vakna inom, och klockan känner av om du sover djupt och väntar tills du är i lätt sömn innan du väcks. Den här funktionen har funnits hos många av Fitbits konkurrenter tidigare och har därför varit efterfrågad.

Den andra nya funktionen är att göra sömnmätningen lättare att relatera till. Detta ska ske genom ett nytt Sleep Score, från 1 till 100, som baseras på hur länge man sovit, mängden djup- och REM-sömn, samt hur ofta man vaknat. Bägge dessa funktioner kommer alltså med en uppdatering till befintliga Fitbit-enheter med pulsmätning inom kort.

Ny bluetooth-våg

Fitbit lanserar även en ny våg, Aria Air. Den är tänkt att vara ett billigare alternativ till Aria 2. Till skillnad från denna har den inte Wifi-uppkoppling för att synka data mot ditt Fitbit-konto, utan bara Bluetooth. det innebär att du måste ha telefonen med dig när du väger dig om data ska synkas. I gengäld stannar prislappen på 650 kronor när den börjar säljas i mitten av oktober.