Flera radionät positivt för Optimobile

Optimobile ska snart börja sälja sin klient för ip-telefoni till Sony Ericssons smartphones. Företagets vd Lars Edman tror på en ljus framtid för ip-telefoni och funderar på hur Optimobiles teknik ska kunna användas för annat än röstsamtal.

Publicerad Senast uppdaterad

Snart kommer den som har en P1 eller P990 att kunna skaffa ett program som gör det möjligt att ringa via w-lan. Programmet kommer från Optimobile och följer den så kallad sip-standarden. Att Optimobile nu släpper en klient-programvara för att ringa ip-samtal från P1 och P990 är ett direkt resultat av en beställning från Sony Ericsson. Men Optimobile har också utvecklat en mer avancerad lösning för andra typer av telefoner, där man både kan ringa via w-lan och det vanliga mobilnätet, och där övergången mellan olika nät sker automatiskt. Den lösningen kommer man att släppa under tredje kvartalet i år.

Redan nu har man dock märkt av ett stort intresse för ip-klienten.

-Vi är dränkta i förfrågningar, säger Edman.

Förfrågningarna har kommit både från operatörer och stora företag men även från tekniskt intresserade privatpersoner.

Alla mobiloperatörerna är dock inte positiva till en utveckling där kunderna inte längre är beroende av deras mobilnät för att ringa.

-Grovt sett man säga att det finns två läger och det ena är att man försöker skydda sina nät och det andra är att man har ett öppet förhållande och ser hur man kan dra nytta av det här. Vår bedöming är att den gruppen som är protektionistisk är i en återvändsgränd.

Enligt Edman kan operatörer som är motståndare till ip-telefoni fortfarande tjäna på det på kort sikt, kanske under ett halvår eller ett år framåt. Sedan kommer även dessa operatörer att tvingas ändra inställning för att inte förlora kunder.

Övergången mellan olika typer av nät är det speciella med Optimobiles lösning och det hoppas man kunna utnyttja för annat än bara telefonsamtal.

- Vi ser att vår teknologi är generell för all multimedia och teknologi för att kunna gå mellan olika nät utan avbrott är också applicerabara på ljud och bild.

Förutom videosamtal vill dock Lars Edman inte ge några konkreta exempel på vilka tjänster som kan tänkas bli aktuella i framtiden, och han medger att videosamtal är något som i första hand utnyttjas av en liten grupp användare.

Men det är ingen tvekan om att man på Optimobile funderar på andra tillämpningar, med större potential, som man kan hitta för tekniken som gör det möjligt att byta nät utan att användaren märker det.

Framväxten av alternativ till de vanliga mobilnäten, som till exempel Wimax och turbo-3G, gynnar Optimobile på flera sätt, anser Edman.

- Det är en drivkraft som kommer att ge flera mediatjänster.

Dessutom kommer det givetvis att uppstå ett större behov av att hantera övergångar mellan olika nät.

När det gäller utvecklingen för ip-telefoni tror Edman att en stor del av telefonsamtalen på lite längre sikt kommer utgöras av ip-telefoni.

-Om vi tittar på lite länge sikt, 3-4 år, så tror jag nog att en knappt hälften av alla samtal är ip-baserade.