Försöker blåsa liv i videosamtalen

Meddelandetjänsten VMS försöker få dig att använda videosamtal i din 3G-telefon. Det lanseras som en ny meddelandetyp, men är snarare en typ av mobilsvar i videoform.

Publicerad Senast uppdaterad

Vms är både ett sätt att meddela sig till andra som har en 3G-telefon med videosamtal och ett sätt för företag att i massutskick nå samma grupp människor. Allt sköts via videosamtal från en 3G-telefon och när du har ett nytt väntande meddelande meddelas du om det genom ett sms.

Den främsta synpunkten man kan ha efter att ha testat tjänsten är att videokvalitén är allt för låg. I videosamtal är det svårt att se detaljer över huvud taget och bortsett från att menyerna som visas bli grötiga så blir ju själva videomeddelandet även det suddigt och med dålig upplösning.

Redan idag så används tjänsten av till exempel socialdemokrater som kampanjar inför EU-valet och av it-bolag som vill informera sina kunder. Förutom att skicka till andra personers mobiler kan man även dela med sig av videoklipen på en egen sajt eller till exempel på Facebook. Man får då en html-kod att lägga in på sin sida och det genererar en liten videospelare likt Youtube så de senaste videomeddelandena syns där.Videoklippen som ska till webben skickar man till ett särskilt kortnummer som man anger under videosamtalet.

När man ska skicka ett vms ringer man upp kortnumret med videosamtal (det är olika beroende på vilken operatör man har) och spelar in meddelandet där. Sedan väljer man vilka nummer det ska skickas till och de får då ett sms med uppmaning om att ringa upp kortnumret och lyssna av sina inkomna meddelanden.

I ett vms-meddelande som vi på Mobil fått berättar bolagets VD Magnus Kniving om tjänsten.

- VMS är en enkel tjänst att använda, anpassad för den breda massan, säger Magnus Kniving som alltså är vd på bolaget Ironroad som står bakom lansetingen av VMS-tjänsten.

- En av fördelarna är att man slipper ovissheten om vad det kostar. Med VMS har vi ett lågt fast pris, fortsätter han vidare.

Det innebär att man som Teliakund bara betalar 1,99 kronor i startavgift och då kan skicka och ta emot så många vms man orkar under ett och samma videosamtal. Hos Tele2 kostar samma sak 99 öre, men hos Tre och Telenor däremot frå man betala ordinarie samtal för videosamtal. Det kan skilja i pris beroende på abonnemang men ligger hos Tre på ca 5 kr per minut och hos Telenor på 2,59 kr.

Tjänsten lanseras nu i Sverige och i Indonesien och tanken är att den ska komma ut i fler länder senare.

Källa