1
1
https://www.mobil.se/nyheter/forst-med-selfiekameran-dold-i-skarmen-zte-axon-20-nu-till-salu
569705
Nyheter
falskt
4 600 kronor

Först med selfiekameran dold i skärmen – ZTE Axon 20 nu till salu

ZTE har öppnat en global webbutik för att sälja ZTE Axon 20 5G, första telefonen med selfiekameran dold i skärmen.

Den har varken sensorpanel eller hål för kameran i skärmen. Istället har ZTE lyckats lägga kameran under skärmen i ZTE Axon 20 5G. Vi har tidigare berättat om den här telefonen, men nu finns den alltså att köpa direkt från ZTE:s egen webbutik och det handlar då om en telefon i mellanklassen med en prislapp på 450 Euro, motsvarande cirka 4600 kronor. 

Utvald för att få köpa

Än så länge handlar det dock om en försäljning i begränsad omfattning och för att kunna lägga en beställning måste man som kund svara på sex frågor i ett webbformulär för att få den kod som krävs för att lägga en beställning. Efter att ha svarat på formuläret ska koden komma inom 72 timmar till den e-postadress du uppgivit.

Skärm utan sensorpanel eller hål

Den som lyckas och blir utvald, för antalet tillgängliga telefoner är begränsat, får då köpa telefonen och får ett par true wireless-hörlurar med på köpet. ZTE Axon 20 5G är en telefon som drivs av Qualcomm Snapdragon 765G och har därmed 5G-stöd. Skärmen är en oled-skärm på 6,92 tum med 90 hertz uppdateringsfrekvens. Under skärmen finns alltså såväl selfiekamera dold som fingeravtryckssensor integrerad. Själva selfiekameran är på 32 megapixel och på baksidan av telefonen hittar vi fyra kameror där huvudkameran är på 64 megapixel kompletterad med en 8 megapixels vidvinkel samt makrokamera och en djupsensor.

Flera tekniker samverkar

ZTE beskriver hur flera olika lösningar samverkar för att göra det möjligt för selfiekameran att vara dold i skärmen. Det handlar om att skärmen i sig ska vara mer genomskinlig för att tillåta kameran att se, att ett särskilt chip synkar skärmens och selfiekamerans respektive egenskaper och att algoritmer automatiskt förbättrar bildkvaliteten i selfies genom att justera skärpa, dynamiskt omfång och kontrast. Det har talats om att bildkvaliteten från selfiekameran som på det här sättet är dolda under skärmbilden kan bli lidande och exakt hur lösningen påverkar såväl skärmen som bildernas kvalitet får vi återkomma till när vi haft möjlighet att testa i praktiken.