https://www.mobil.se/nyheter/forsta-intryck/forsta-intrycket-samsung-galaxy-a80-har-svensk-saljstart-nu
567260
Första intryck
Selfie var god dröj

Första intrycket: Samsung Galaxy A80 – har svensk säljstart nu

● BILDSPEL
A80 är Samsungs första telefon där de tre bakre kamerorna kan snurra runt med hjälp av en liten motor och alltså agera även selfiekameror.

Ungefär en och en halv sekund tar det från att du väljer selfieläget till att motorn har snurrat runt på kamerorna och du kan ta ditt självporträtt. Du kan se ett filmklipp som visar hur det går till här, på vårt Instagram-konto. Till skillnad från vissa andra mobiler med motsvarande lösning så använder Samsung inte de här kamerorna för ansiktsigenkänning. För att skydda ditt innehåll från obehöriga är det istället en optisk fingeravtrycksläsare som gäller och den sitter i skärmglaset.

Att telefonen har den här speciallösningen för kameran bidrar till att den känns ovanligt tung när man tar upp den i handen för första gången. Tillsammans med den stora skärmen gör det här onekligen telefonen till en ordentligt bastant pjäs. Skärmen på hela 6,7 tum har alltså varken kamerahål eller sensorpanel och är av typen Super Amoled med fin kontrast och bra färger. Kameralösningen gör att den kan gå nästan helt ut i kanten eftersom inget annat stör på framsidan, men ändå finns en något större kant i botten än i toppen. Från skärmens nedre kant är det ungefär en halv centimeter till telefonens ytterkant.

Under flaggskeppen

Prestandamässigt placerar sig telefnoen strax under toppsegmentet och är utrustad med en Qualcomm Snapdragon 730, ett systemchipp tillverkat i 8 nm-process, och arbetsminnet är på 8 GB. Vanligt hörlursuttag liksom minneskortplats saknas, men det interna utrymmet på 128 GB ska nog räcka långt för de flesta. 

Säljstarten är officiellt satt till måndag den 8 juli, men redan nu visar prisjämförelsesajterna att många återförsäljare har telefonen i lager. Priset har de flesta satt till 7000 kronor.