https://www.mobil.se/nyheter/forsta-intryck/forsta-intrycket-xiaomi-mi-9-ar-vardigt-flaggskepp
566637
Toppmodell från 5000 kronor

Första intrycket: Xiaomi Mi 9 är ett värdigt flaggskepp

● BILDSPEL
Det är i ett extremt välbesökt demorum efter Xiaomis presskonferens på mässan som vi får titta närmare på Mi 9.

Kvalitetskänslan är god och precis som Xiaomi just har berättat för oss är alla kanter på telefonen liksom baksidan kurvade för att ge en bekväm känsla i handen när man håller Mi9. Materialet skiftar i flera färger, men det finns även en svart modell som är mer diskret. Alla verkar dock vara lika känsliga för fingeravtryck.

Förutom att Mi9 har senaste Qualcomm-chippet Snapdragon 855 så är det kameran som gör mest intryck. Den tycks kombinera det mesta av det som går att göra idag. Det handlar om tre kameror på baksidan där den första ger två gånger zoom, den andra är på hela 48 megapixel och den tredje bidrar med ultravidvinkel. Den har även ett makroläge vilket gör att det ska gå att ta bra bilder bara 4 centimeter från motivet. Som jämförelse kan vi nämna att nyligen lanserade Honoe VIew 20 har enbart denna 48-megapixelkamera på baksidan utan några kompletterande linser. Hur kameran i Mi9 fungerar i praktiken är ju dock det viktiga och det kan vi inte avgöra just här i demorummet. Under presentationen får vi i alla fall veta att organisationen DXOmark utnämnt Mi9 till bäst på video och at den sammantaget för video och stillbild hamnar snäppet under Samsungs och Huaweis senaste flaggskepp.

Vår bedömning av bilderna får vi återkomma till snart och det verkar inte dröja. Mi9 ska börja säljas inom mycket kort och flera länder i Europa har redan börjat förbeställningar.

På Plats i Barcelona berättar Krister Sundqvist på svenska Xiaomi för Mobil att försäljningen i Sverige också ska dra igång väldigt snart. Vi får också veta att det svenska priset på Mi9 börjar på 4999 kronor och att Xiaomi Mi Mix 3 5G som också lanserades kommer kosta 6999 kronor. Mi Mix 5G ska släppas i Europa under maj i år, tillsammans med flera olika operatörer och under lanseringen här fick vi se ett videosamtal direkt i Oranges 5G-nät i Barcelona.

Det samlade intrycket är att Xiaomi är väl positionerade och det är onekligen påtagligt att de levererar den här prestandan till ett pris som ligger ungefär på hälften av vad till exempel Samsung och Apple tar för sina flaggskeppsmobiler.