Första intrycket av Samsungs solcellsmobil

Nej, vi har inte testat att ladda den i solen. Hur skulle vi kunna det, i november? Men i övrigt känns Samsung Blue Earth som en trevlig representant av släktet pekskärmsmobiler med menysystemet Touchwiz.

Publicerad Senast uppdaterad

Tidigare har vi sett hur bland annat Nokia dövar sitt miljösamvete med att lansera en riktig sunklur som inte gör någon glad som miljömobil. Med Samsung Blue Earth förhåller det sig annorlunda. Telefonen har både turbo 3g och wlan för snabb datauppkoppling, och den låter sig väl jämföras med de andra modellerna i Samsungs vid det här laget omfattande katalog av pekskärmsmobiler.

Det främsta dragplåstret är förstås solcellerna på baksidan av telefonen. Att lansera en solcellsmobil i Sverige i november känns nästan litet taskigt. Enligt Samsung ska en timmes solladdning räcka till 5-10 minuters samtal. Jag tror inte att det har varit en timmes solljus sammanlagt här den senaste månaden.

Eftersom telefonen ska ligga vinkelrätt mot solen och utan fönsterglas emellan för att ladda passar väl funktionen främst för vildmarksliv, när man är utomhus och långt från närmaste vägguttag. På sådana platser vill man även ha gps, och jajjamensan, Blue Earth har gps. Inga andra kartprogram än Google Maps finns förinstallerade, men det räcker i alla fall en bit.

Att telefonen är gjord av plast från återvunna plexiglasflaskor påverkar inte utseendet negativt, och jag misstänker att fler telefonmodeler är det utan att man slår på stora trumman för det. Övriga miljöfunktioner i telefonen känns mest som gimmickar, bland annat en stegräknare som talar om hur mycket koldioxid du inte släppt ut genom att inte köra bil den sträcka du gått.

Telefonens menysystem är Touchwiz, som är ett trevligt och genomtänkt pekskärmssystem. Startskärmen med sina widgets, närmare 30 stycken och fler kan laddas ner, är särskilt trevlig. Via den kan du bland annat få facebookuppdateringar direkt på telefonens startskärm.

Ett fullständigt test av Samsung Blue Earth kommer så småningom.