Ska tåla det mesta
Första intrycket av Sonim XP3300
Jämförelsen med Simonsen F-510 är ofrånkomlig, liksom frestelsen att på ett tidigt stadium bilda sig en uppfattning om vad som skiljer. Men det går inte att komma i från att XP330 ger intryck av att vara tålig på riktigt.
Det går i alla fall att slå fast att Sonim med sin modell XP3300 gjort stora förbättringar jämfört med sin första, påstått tåliga telefon, som man lanserade för några år sedan. XP3300 verkar ha ett välbyggt och gediget yttre och jag skulle bli förvånad om den inte klarade av de prövningar vi tänker utsätta den för mot slutet av testet.
Jämfört med Sonim F-510 är en sådan detalj som att man har riktiga skruvar som man får dra åt ordentligt för att hålla fast batteriluckan, istället för små plastpluppar som skulle vridas ett kvarts varv, ganska talande. Man har även lagt ribban för vattentålighet ganska högt genom att konstruera kontakter som inte bara ska tåla vatten när gummiluckorna skyddar, utan även när man har öppnat luckorna och stoppat in kontakter i headset- eller usb-utgången.
Invändigt ger den också ett gedigt intryck. Den tillhör minoriteten icke-smartphones och har faktiskt inte ens stöd för 3g. Men så är det heller inte snabba datauppkopplingar och surfande som man kan anta att köparna av den här sortens mobil prioriterar.
Det går snabbt att ta sig runt i menyerna och man hittar de funktioner man kan förvänta sig i den här typen av nytto-inriktad mobil. Även om man blivit lite bortskämd med att de flesta telefoner har pekskärmar så gör den välbyggda knappsatsen att styrning och textinmatning ändå upplevs som ganska smidigt.
Även om det första intrycket är positivt återstår att se hur mycket XP3300 egentligen tål och om det bestående intrycket av funktionerna är positivt när vi hunnit använda den en tid. Ett utförligt test kommer inom kort här på mobil.se och i ett kommande nummer av tidningen.